Ingredience
- 6 krátkých stonků rebarbory
- 2 malá jablka
- 150 g špaldové hladké mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 4 lžíce rýžového sirupu
- 1 bio vanilkový cukr
- 10 g kypřícího prášku bez fosfátů
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 3 vejce
- rýžový sirup na pokapání před pečením
- olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Musím se vám k něčemu veřejně přiznat. Milujeme rebarboru! Na zahradě se objevily konečně první stonky, tak by byla škoda toho nevyužít. Tentokrát jsem zvolila kombinaci s jablky a pustila se do koláče. Zkuste jej také, doma Vás budou milovat.
Jarní koláč – upečte si rebarborový koláč s jablky
Rebarboru si oloupeme a odkrojíme spodní část (ta tvrdá zhruba 1 cm u mladé rebarbory), z jablek odstraníme jádřince a nakrájíme na měsíčky.
V míse mixérem lehce promixujeme jogurt, rýžový sirup, vanilkový cukr a vejce, nakonec zašleháme olej.
Smícháme si mouky a kypřící prášek a postupně vmícháme do tekuté části. Musí nám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
Kulatou formu vymažeme a vysypeme, nalijeme do ní těsto a poklademe jablka a nakrájenou rebarboru (zhruba na 1 cm kousky). Můžeme klást do kruhu jablka – rebarbora – jablka – rebarbora. Jablka i rebarboru nakonec zakapeme rýžovým sirupem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 30 minut.
Podáváme zcela vychladlé a můžeme lehce posypat moučkovým cukrem a přidat pár lístků máty.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).