houbová omáčka

Houbová omáčka

100%

Hlasuj

Ingredience

  • 30 g másla
  • 1 větší cibule
  • 60 g sušených hříbků
  • voda
  • sůl
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 6 naběraček (cca 900 ml celkem) hovězího vývaru
  • 50 ml octa kvasného (bio)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 150 ml smetany na vaření
  • petrželová nať

Dneska se podíváme na recept, který si zamilují všichni fanoušci hub. A dost možná i ti, kteří receptům s hříbky moc neholdují, protože tato jemná houbová omáčka aspiruje na recept letošního podzimu.

Připravila jsem ho v rámci dlouhodobé spolupráce s Bzeneckým octem. A při této příležitosti vám prozradím i to, proč se vlastně ocet do omáček vůbec dává.

Ocet dodává kyselost, která pomáhá vyvážit ostatní chutě v omáčce – zejména sladkost a slanost. Zároveň pak není omáčka tak “mdlá”, protože ocet funguje jako přírodní zesilovač chuti.

Pro tento recept můžete sáhnout po klasickém lihovém octu, případně si ho koupit v bio kvalitě.

Připraveni na porci voňavé dokonalosti? Tak jdeme na to! 😋

ocet do omáčky

Postup na houbovku

Jako první si dáme vařit sušené houby. Zalijeme je vodou, lehce osolíme a vaříme zhruba 20 minut. Během této doby houby nabobtnají a změknou. Po uvaření slijeme vodu, kterou si ale necháme bokem a nevylíváme ji.

V hrnci si na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme uvařené houby a 2 minuty za stálého míchání osmahneme také.

Zaprášíme moukou a mícháme. (Pozn. Pokud chcete mít omáčku hodně hustou, budete muset přidat mouky více.)

Jakmile mouka zhnědne, hned přiléváme postupně vývar. Pak přilijeme také 2 naběračky vody, ve které se vařily houby. Promícháme a necháme 5 minut vařit.

Během této doby si necháme zredukovat ocet. Použít můžeme klasický nebo bio kvasný ocet. Původních 50 ml by se mělo zredukovat na půlku.

Ocet přidáme do omáčky, dochutíme drceným kmínem a jako poslední přilijeme smetanu.

Stáhneme z vařiče a ochutnáme, jestli je třeba omáčku dosolit. Bude to záležet i na tom, jak moc slaný jsme použili vývar.

Na omáčce si můžeme pochutnat jen tak, nebo přidat vařené hovězí maso případně vejce.

Při servírování dozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Dobrou chuť.

recept na krémovou omáčku z hubhoubovka omáčka jemná houbová omáčka hříbková omáčka

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100