Ingredience
- 1,5-2 kg Masitá vepřová žebra
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce Bzeneckého jablečného octa
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžička chilli vloček (dle síly a vaší chuti)
- přiměřeně dle chuti čerstvě mletý pepř
Recept jsem připravila v rámci dlouhodobé spolupráce s Bzeneckým octem. Tentokrát jsem použila jablečný ocet.
Jako první si připravíme marinádu. Nejdříve smícháme všechny tekuté ingredience, a pak do nich postupně přidáme ty sypké. Vše důkladně promícháme. (S chilli vločkami opatrně. Vždy nejdříve vyzkoušejte, jak jsou pálivé.)
Z žeber ostrým nožem opatrně odřízneme přebytečné sádlo a tenkou blánu. Pak je doslova vykoupeme v marinádě a ideálně zavakuujeme. Pokud doma nemáme vakuovačku, tak je necháme např. v uzavíratelné míse. Dáme na 12-18 hodin do lednice.
Takto naložená žebra můžeme péct v troubě tak, že je dáme na hlubší plech, lehce podlijeme vodou a přikryjeme alobalem (případně použijeme pekáč s poklopem). Takto pečeme zakryté na 180 °C po dobu 70-90 minut (záleží na tloušťce žeber).
Po této době sejmeme poklop/alobal, žebírka podlijeme výpekem a zapneme funkci grilu. Grilujeme cca 10-15 minut a průběžně podléváme.
Po vytažení z trouby necháme 5 minut odpočinout, až pak žebra naporcujeme.
Tip:
V případě, že se pustíme přímo do grilování, tak si namarinovaná žebra zabalíme do alobalu a dáme je na rozpálený gril (ne na přímý oheň!), na kterém je takto pečeme zhruba 90-110 minut. Během této doby je alespoň dvakrát otočíme. Po této době žebra rozbalíme a zkontrolujeme, jestli jsou už měkká. Pokud ano, dáme je už jen na 5-10 minut dopéct tak, aby chytily krásnou barvu.
Pokud chceme mít jistotu, že budou žebra rychle hotová a měkká, můžeme využít předvaření. Očištěná žebra vaříme 40 minut ve vodě. Po vychládnutí je namarinujeme a necháme takto odpočívat po dobu 2 hodin. Pak se můžeme pustit do grilování.
Dobrou chuť.