Ingredience
- 150 g žitné mouky
- 150 ml vody
- 30 g kvásku (z lednice)
- 350 g hladké mouky
- 175 ml vody
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- libovolná semínka na posypání
V první řadě musím říct, že mě skutečně překvapilo, jak byly tyto kváskové bulky lehké a chutné. Při pečení sice některé praskly, ale to nám doma vůbec nevadí, právě naopak, ty prasklé se mně osobně líbí mnohem více.
Ráda bych ještě zmínila, že postup se Vám může zdát na první pohled složitý a zdlouhavý, ale jakmile jednou propadnete kváskovému pečivu, jiné již chtít nebudete a jednou za čas si ten čas najdete.
Postup:
Ingredience na rozkvašení (150 g žitné mouky, 150 ml vody, 30 g kvásku (z lednice)) smícháme a necháme stát 12 hodin třeba v kuchyni na lince. Ideální je, pokud si to takto připravíte večer, aby jste ráno mohli péct.
Po 12 hodinách přidáme zbývající ingredience a vytvoříme těsto, které 10 minut hněteme. Lehce vytřeme mísu olejem, vložíme do ní těsto, přikryjeme igelitem (např. rozstřihlý mikrotenový sáček) a necháme 30 minut stát.
Opět krátce prohněteme a rozdělíme si těsto na 10-12 stejně velkých kousků, které dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět igelitem a necháme odpočívat 40 minut.
Vytvarujeme bulky, vrátíme zpět na plech, opět přikryjeme igelitem a necháme odpočívat dalších 60 minut.
Troubu si předehřejeme na 250 °C, připravíme si druhý plech, který necháme nahřát dole v troubě a při vložení plechu s bulkami nalijeme vodu, – vytvoří nám zapářku.
Bulky potřeme vodou, posypeme semínky a dáme péct na 5 minut při 250 °C, poté stáhneme na 180 °C a dopékáme zhruba 15 minut.