těsto na včelí úly
- 100 g povoleného másla
- 80 g cukru moučka
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 120 g mletých piškotů
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce rumu (nemusí být)
krém
- 40 g povoleného másla
- 15 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce vaječného likéru
- moučkový cukr na vysypání formy
- piškoty pod úl
Ať už jim doma říkáte včelí úly nebo vosí hnízda, určitě mi dáte zapravdu, že zaslouženě patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Já je miluju, ale přiznám se, že se mi s nimi se starou formičkou nechtělo dělat. Byla to totiž taková ta klasická vyklepávací, která se musí dokola vysypávat moučkovým cukrem, aby z ní člověk ten úl vůbec dostal. 🙂
Letos jsem si ale na netu koupila nové formičky, které si cukrářky hodně chválí. Pracuje se s nimi skvěle a díky otevíracímu systému není potřeba formičky tak často vysypávat cukrem.
Na blogu najdete i odlehčenější verzi pro děti – vosí hnízda s rýžovým sirupem. Ty jsou bez náplně.
Jak udělat úly?
Jako první si připravíme těsto. Povolené máslo smícháme s cukrem moučka, namletými ořechy, namletými piškoty a vodou a rumem. Vše důkladně propracujeme. Když máme povolené máslo, jde to dobře i ručně, není potřeba žádný robot.
Jakmile je těsto kompaktní, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinku do lednice.
Čím naplnit včelí úl?
Možností je spousta. Já připravila krém s vaječným likérem.
Opět použijeme povolené máslo, které vyšleháme s moučkovým cukrem. Až je krém dobře vyšlehaný, přilijeme lžíci vaječného likéru.
Příprava včelích úlů
Vytáhneme těsto z lednice, necháme ho 5 minut povolit a pustíme se do tvoření úlů. Formičku lehce vysypeme moučkovým cukrem, naplníme až po okraj těstem. Uděláme důlek (např. koncem vařečky) a naplníme ho krémem. Přiklopíme piškotem a máme hotovo.
Do některých úlů můžeme nejdřív kapnout trochu vaječňáku a až pak dát krém a piškot.
Kdy dělat včelí úly?
Vzhledem k tomu, že se jedná o nepečené cukroví, doporučuji je připravovat až těsně před svátky a uchovávat v krabici v lednici.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.