Ingredience
- 1 kg brambor (čím menší, tím lepší)
- 2 lžičky (dle toho, jak moc doma solíte) soli
- 100 g sádla (ideálně husího)
- 3 lžičky koření na brambory SONNENTOR
Tady ty brambory na bouchačku si zamilujete, to mi věřte. Poprvé jsem je upekla na rodinnou sešlost a jen se po nich zaprášilo. Přitom taková blbost. :-))
Na dochucení můžete použít buď čerstvý nadrcený česnek a bylinky, nebo mimo sezonu sáhnout po jistotě a přidat koření na brambory od SONNENTORu.
Doporučuji použít menší brambory – ty jsem zrovna tentokrát u focení neměla, ale rozhodně se lépe “bouchají” a i pak lépe chutnají. Sůl doporučuji dát hlavně do vody, když se brambory vaří, ale pak brambory i lehounce osolit před pečením.
Jak na brambory na bouchačku?
Jako první si brambory důkladně očistíme. Vzhledem k tomu, že brambory neškrábeme a necháváme slupku, tak doporučuji použít kartáč na zeleninu a brambory pod vodou vydrhnout.
Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, dokud nezměknou.
Ke konci vaření rozpustíme v hrnci sádlo a až lehce vychladne, přidáme do něj koření.
Jakmile jsou brambory měkké, scedíme je a přendáme na plech. Paličkou každou zvlášť ťukneme tak, aby se lehce “rozplácla”. Potřeme směsí sádla a koření a dáme péct do trouby zhruba 20 minut dokud nezezlátnou (doporučuji dát nejdříve klasický ohřev a na posledních 5 minut přepnout na gril) na 200 °C.
Brambory na bouchačku se skvěle hodí jako příloha, ale když k nim přidáte čerstvý tvaroh/sýr/kefír, můžete si na nich pochutnat jen tak.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.