pečené brambory

Bouchané brambory

100%

Příprava

10 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 1 kg brambor (čím menší, tím lepší)
  • 2 lžičky (dle toho, jak moc doma solíte) soli
  • 100 g sádla (ideálně husího)
  • 3 lžičky koření na brambory SONNENTOR

Tady ty brambory na bouchačku si zamilujete, to mi věřte. Poprvé jsem je upekla na rodinnou sešlost a jen se po nich zaprášilo. Přitom taková blbost. :-))

Na dochucení můžete použít buď čerstvý nadrcený česnek a bylinky, nebo mimo sezonu sáhnout po jistotě a přidat koření na brambory od SONNENTORu.

Doporučuji použít menší brambory – ty jsem zrovna tentokrát u focení neměla, ale rozhodně se lépe “bouchají” a i pak lépe chutnají. Sůl doporučuji dát hlavně do vody, když se brambory vaří, ale pak brambory i lehounce osolit před pečením.

koření na brambory

Jak na brambory na bouchačku?

Jako první si brambory důkladně očistíme. Vzhledem k tomu, že brambory neškrábeme a necháváme slupku, tak doporučuji použít kartáč na zeleninu a brambory pod vodou vydrhnout.

Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, dokud nezměknou.

Ke konci vaření rozpustíme v hrnci sádlo a až lehce vychladne, přidáme do něj koření.

Jakmile jsou brambory měkké, scedíme je a přendáme na plech. Paličkou každou zvlášť ťukneme tak, aby se lehce “rozplácla”. Potřeme směsí sádla a koření a dáme péct do trouby zhruba 20 minut dokud nezezlátnou (doporučuji dát nejdříve klasický ohřev a na posledních 5 minut přepnout na gril) na 200 °C.

Brambory na bouchačku se skvěle hodí jako příloha, ale když k nim přidáte čerstvý tvaroh/sýr/kefír, můžete si na nich pochutnat jen tak.

Dobrou chuť! 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.

vařené bramborybrambory jako přílohahusí sádlopečené bramborybouchané bramboryrecept s bramborama

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100