Ingredience
- 4 velké mrkve
- 2 velké hrsti červené čočky
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky (větvičky) tymiánu
- čerstvě mletá sůl a pepř
- strouhanka
I když to mnozí netuší, tak hamburger původně nepochází přímo z USA ale z Hamburku, odtud také dostal svůj název. Klasicky jej tvoří grilovaná placka mletého masa a rozkrojená bulka. V tomto případě jsem zvolila méně tradiční ingredience – mrkev a červená čočka.
Postup:
Mrkve očistíme a nahrubo nastrouháme. 5 minut necháme povařit. Červenou čočku také uvaříme – doměkka.
Smícháme mrkev, čočku, na jemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a tymián. Lehce osolíme a opepříme. Abychom se placky lépe tvarovaly a držely pohromadě, přisypte lehce strouhanky a promíchejte.
Tvarujeme placky, pokud možno stejně velké, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C 7 minut z každé strany.
Na dokončení: 6 kváskových bulek, 6 listů salátu, jarní cibulka, dresing (bílý jogurt, sůl a česnek).
Bulky klasicky rozřízneme (můžeme předehřát v troubě), potřeme dresingem, přidáme salát, placku, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a přiklopíme.