Ingredience
- 130 g žitné celozrnné mouky
- 100 g namletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 110 g změklého másla
- 30 g cukru krupice
- Moučkový cukr + domácí vanilkový
Tento recept jsem dostala od jedné kamarádky a psala, že ho nutně musím vyzkoušet. No dobrá, tak jsem ho tedy vyzkoušela. Chuťově jsou kuličky, které sice nevypadají jako kuličky moc dobré. Zvláštní je, že je v receptu na cukroví celkem dost soli, takže pokud jste zvyklí spíše na klasiku, raději dejte jen špetku. Plus jsem ještě změnila druh mouky a ubrala cukru, takže z původního receptu zbyl jen základ a postup, ale na to už jsou u mě všichni zvyklí.
Upečte si zdravější vánoční cukroví:
Mouku smícháme se solí a pomletými ořechy (ořechy nechejte rozmixované/pomleté tak, aby nebyly úplně na “mouku”).
Změklé máslo vyšleháme tyčovým mixérem s cukrem do hladkého krému a přimíchejte suchou směs. Těsto zpracujeme, chvíli to trvá, než se spojí máslo s moukou a ořechy. Přikryjeme a deáme na 30 minut do lednice.
Rozehřejeme troubu na 190 °C.
Po vytažení ještě chvíli hněteme a můžeme tvořit kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme zhruba 15 minut – kuličky se snažíme mít stejně velké.
Jakmile lehce vychladnou, můžeme je obalit v moučkovém cukru s trochou domácího vanilkového cukru, ale není to nutné.
Uchováváme v uzavřené krabici. Nejlepší jsou až druhý den.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).