Vývar
- 1 kuře
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 menšího celeru
- snítka libečku
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček barevného pepře
- sůl
- cca 1,5 l vody
Omáčka
- 700 g kuřecích prsou
- 70+30 g másla
- čerstvě mletý pepř
- 2 cibule
- 1/4 menšího celeru
- 2 menší petržele
- 1 kávová lžička mleté uzené papriky
- 2 kávové lžičky mleté sladké papriky
- 100 g sušených rajčat v oleji
- sůl
- petrželová nať
Asi jako každý mám i několik málo jídel, které nevyhledávám. Moc jich není. Nemusím sladkou kaši, dršťkovou polévku, chobotnice a slepici/kuře na paprice. Právě kuře na paprice jsem jedla naposledy snad někdy na střední. A když za mnou došla sestřička po druhém porodu (už je to 5 let a pořád si to vybavuji jako dnes) s tím, že: „maminko, máte štěstí, dnes máte na výběr ze dvou super jídel… první je slepice na paprice a druhá je sladká kaše…“, tak jsem jen suše polkla a poprosila tedy o tu kaši a hodně hořkého čaje.
Není to dlouho, co jsem si připravovala seznam jídel, které chci v následujících týdnech připravit a ani nevím proč, řekla jsem si, že bych mohla pokořit i tu slepici. Psala jsem vám o tom tehdy na Facebooku s tím, že i Petr byl v šoku, když si to četl a říkal, že to leda že bych hodila celé kuře na celou papriku a dala to upéct. 🙂
Pod příspěvkem se strhla docela lavina komentářů a ještě víc zpráv mi přišlo. Vy, co kuře na paprice milujete, jste mi poslali spoustu tipů, jak ho vaříte doma. Vy, co patříte do toho “mého tábora” mě nechápete a zároveň mi fandíte s tím, že pokud to dám já, tak do toho půjdete podle mého receptu také. Takže už se nedá couvnout. Ví o tom několik tisíc lidí a na mně bylo vymyslet a připravit recept na kuře na paprice tak, aby to chutnalo i mně samotné. 🙂
Shodou okolností se objevila navíc výzva #aegmamadish, která je součástí vyhlášení ankety Food Blog Roku. Samotné zadání zní:
Vytvořte moderní twist tradičního receptu “jako od maminky”, který byste uvařili svým hostům ze zahraničí.
Tak moderní twist to jednoznačně je, protože s klasickou verzí to nemá nic společného a jestli bych to mohla uvařit i svým hostům ze zahraničí, tak to jsem nechala otestovat rovnou 4 generace žen: moji dceru Violku, sestru Álu, pro kterou je kuře na paprice jedno z nejoblíbenějších jídel, moji mamku a dokonce i naši babičku. A jak to dopadlo? To zjistíte na konci receptu. 🙂 A teď už hurá na recept…
Připravte si kuře na paprice tak trochu jinak
Jako první si uvaříme vývar. Do velkého hrnce dáme kuře bez drobů, osolíme jej, přidáme okrájenou zeleninu, libeček a koření. Vše zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dáme vařit. Jakmile začne vývar vařit, ztlumíme hořák a necháme již jen táhnout, dokud není maso měkké.
Vývar si takto můžeme připravit i den předem.
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky. Lehce osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Na rozpáleném pekáčku/hrnci si rozpustíme 70 g másla a na něm necháme rychle orestovat kuřecí kousky. (Nemusí být v tuto chvíli hotové.) Vyndáme ho bokem na talíř, přidáme do hrnce 30 g másla a dáme restovat nadrobno nakrájenou cibulku. Až lehce zezlátne, přidáme k ní nakrájený celer a petržel na kostičky. Promícháme, 2 minuty necháme restovat a zaprášíme paprikou. Rychle promícháme a zalijeme 5 naběračkami teplého vývaru.
Přidáme nakrájená sušená rajčata a necháme 5 minut dusit. Přidáme další 4 naběračky vývaru a vše rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby byla omáčka pěkně hladká. Díky tomu, že je tam i zelenina, tak je hustá a není potřeba ji zahušťovat moukou.
Vrátíme zpět kuřecí maso a přidáme také kousky masa z vařeného kuřete z vývaru a necháme dusit, dokud maso nedojde a není hotové.
Co se týče přílohy, tak si můžete vybrat z houskového knedlíky, těstovin, nebo můžete dát jako já přednost bramborovým nokům. Při podávání pak omáčku ještě posypeme nasekanou petrželovou natí.
Pozn. všechno maso z vývaru jsem do omáčky nepoužila. Nechala jsem ho ve zbytku vývaru, který jsem všechen nepoužila, zavařila do něj domácí nudle a měla jsem připravenou rovnou i polévku.
A co na to naše osazenstvo? Mamka a babička byly spokojené, prý je to trochu jiné, ale moc dobré. Violka byla nadšená, dokonce si i přidávala a ptala se po kuřeti na paprice ještě i druhý den. A největší znalec Alča? Ta byla spokojená, i když dlouho váhala. Prý cítila až moc sušená rajčata a klidně by přidala ještě papriky. Každopádně tato verze ale prošla následně i u mužského osazenstva a někteří tento chod hodnotili kladněji, jak pořádný kus pečeného roštěnce na bylinkách z domácího chovu. A to už je podle mě co říct… 🙂 A co já? U mě tato varianta prošla na 1, takže to není naposledy, co jsme toto kuře na paprice měli.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.