Ingredience
- 1200 g - 1400 g čerstvého bílého zelí
- 400 g mrkve
- 300 g červené papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 snítka čerstvého kopru
- 30 ml bzeneckého octu
- 150 ml vody
- 4 kávové lžičky cukru krystal
- 3 kávové lžičky soli
Dalším receptem ve spolupráci s Bzeneckým octem je tato letní lahůdka do skla. ♥ Nakládanou a kvašenou zeleninu miluju na všechny možné způsoby a tady ta kombinace mi na blogu chyběla. Což se musí napravit.
Do zálivky používám klasický kvasný ocet z Bzence. Ten je pro mě takovým letním must have.
Připravte si chutnou kvašenou zeleninu
Veškerou zeleninu důkladně umyjeme. Ze zelí oloupeme svrchní listy (většinou stačí první dva), rozdělíme ho na čtvrtiny a nakrouháme v robotu.
Mrkev očistíme škrabkou a nastrouháme na hrubším struhadle, případně také v robotu.
Papriku rozkrojíme, vydlabeme všechny semínka a jádřinec a nakrájíme ji na drobné nudličky.
Všechnu zeleninu postupně dáváme do veliké mísy. Přidáme prolisovaný česnek a nasekaný kopr.
Osolíme, ocukrujeme a zakapeme octem. Zalijeme vodou a promícháme čistou lžící.
Připravíme si čistý talíř/poklici a tou zeleninovou směs zatěžkáme (přidáme klidně i těžkou láhev).
Takto necháme stát 4 hodiny.
Přichystáme si čisté sklenice, do kterých pak plníme salát. Ten čistou lžící plníme ideálně až po okraj a ještě ho umáčkneme. Pak sklenice přemístíme do sklepa, případně lednice a necháme “odstát” 1 týden.
Po návratu z dovolené musím říct, že po 2 týdnech je směs eňo ňuňo! Vše se krásně zaleželo a kopr tomu dodává šmrnc.
Dobrou chuť!