kvašená zelenina

Kvašená zelenina

100%

Příprava

25 min

Hlasuj

Ingredience

  • 1200 g - 1400 g čerstvého bílého zelí
  • 400 g mrkve
  • 300 g červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • 30 ml bzeneckého octu
  • 150 ml vody
  • 4 kávové lžičky cukru krystal
  • 3 kávové lžičky soli

Dalším receptem ve spolupráci s Bzeneckým octem je tato letní lahůdka do skla. ♥ Nakládanou a kvašenou zeleninu miluju na všechny možné způsoby a tady ta kombinace mi na blogu chyběla. Což se musí napravit.

Do zálivky používám klasický kvasný ocet z Bzence. Ten je pro mě takovým letním must have.

Připravte si chutnou kvašenou zeleninu

Veškerou zeleninu důkladně umyjeme. Ze zelí oloupeme svrchní listy (většinou stačí první dva), rozdělíme ho na čtvrtiny a nakrouháme v robotu.

Mrkev očistíme škrabkou a nastrouháme na hrubším struhadle, případně také v robotu.

Papriku rozkrojíme, vydlabeme všechny semínka a jádřinec a nakrájíme ji na drobné nudličky.

Všechnu zeleninu postupně dáváme do veliké mísy. Přidáme prolisovaný česnek a nasekaný kopr.

Osolíme, ocukrujeme a zakapeme octem. Zalijeme vodou a promícháme čistou lžící.

Připravíme si čistý talíř/poklici a tou zeleninovou směs zatěžkáme (přidáme klidně i těžkou láhev).

Takto necháme stát 4 hodiny.

Přichystáme si čisté sklenice, do kterých pak plníme salát. Ten čistou lžící plníme ideálně až po okraj a ještě ho umáčkneme. Pak sklenice přemístíme do sklepa, případně lednice a necháme “odstát” 1 týden.

Po návratu z dovolené musím říct, že po 2 týdnech je směs eňo ňuňo! Vše se krásně zaleželo a kopr tomu dodává šmrnc.

Dobrou chuť!

recept se zeleninouzelenina recept nakládánírecept s octem zálivkajak na kvašenou zeleninuzelenina do sklakvašená zelenina postupbzenecký ocetkvašená zelenina recept ocet-kvaseni zeli-mrkev-paprika zeli-recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100