Ingredience
- 60 květů levandule
- 1 l vody
- 1 nechemicky ošetřený citron
- 20 g kyseliny citronové
- 800 g cukru krystal
Levandulový sirup připravoval Petr loni poprvé. Vzhledem k tomu, že máme levandule každým rokem víc a víc, tak bylo celkem jasné, že se do domácího sirupu pustíme i letos. Dětem se líbí ono “kouzlo”, kdy po luhování květy levandule ztratí svoji pověstnou barvu, která se “přesune” do vody. Sirup je pak nádherně fialový.
Co se týče ředění, tak vzhledem k tomu, že je v sirupu kvůli konzervaci dost cukru, tak ho pak ředíme vodou celkem dost. Ale i tak si zachová svoji chuť i vůni.
Uvedené množství je na jednu várku, my děláme vždy rovnou čtyřnásobnou.
Připravte si domácí sirup z levandule
Levanduli stříháme ideálně na místě, které není nijak znečištěné od postřiků a podobných “dobrot”. Stříháme ji vždy pod květem.
Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme nakrájený citron na plátky. Vaříme cca 5 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin luhovat.
Druhý den důkladně scedíme přes čisté síto/utěrku/hadřík. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a necháme už jen rozpustit cukr, není třeba nechávat projít varem.
Nalijeme do nových (nebo důkladně vyčištěných lahví), zavíčkujeme a uchováváme ideálně na tmavém a chladnějším místě.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.