povidla

Pečená povidla s čokoládou

100%

Porcí

6 skleniček

Příprava

15 min

Vaření

3 h 30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 2250 g zralých švestek
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 2 polévkové lžíce šťávy z bio citronu
  • 200 g cukru krupice
  • 2 kávové lžičky kvalitní mleté skořice
  • cca 2 srpy z hvězdice nastrouhaného badyánu
  • 200 g čokolády (60%)

Tak tyhle povidla budou za odměnu! ♥ Přesně to mě napadlo, když jsem poprvé olízla lžičku této dobroty a zároveň viděla, jak málo jich je. 😀

Upečte si švestková povidla

Švestky umyjeme, vypeckujeme a tyčovým mixérem lehce rozmixujeme. Zakapeme vinným octem a citronem. Důkladně promícháme a v uzavřené nádobě necháme alespoň 5 hodin takto stát. Já osobně jsem si švestky připravila večer těsně před spaním a pekla je pak druhý den dopoledne.

Po 5 (max 10 hodinách) si jako první předehřejeme troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev). Švestky přendáme na hlubší plech, posypeme cukrem, skořicí a nastrouhaným badyánem. Promícháme a dáme péct do trouby.

Vždy po cca půl hodině švestky promícháme, aby se nepřipalovaly. A po 2 hodinách pečení přidáme nalámanou čokoládu.

Po další hodině a půl už by měla být povidla krásně hustá. Takže si připravíme čisté! sklenice. Víčka lehce přetřeme rumem (nebo slivovicí). Povidla přendáváme do sklenic ještě horká, hned po vytažení z trouby. Otočíme dnem vzhůru a takto necháme 24 hodin.

Doporučení: švěstky vybíráme jen pěkné. Dejte si pozor hlavně na nahnilé kusy! Zároveň ale musí být už dost zralé, aby byly měkké a hlavně i sladké. Díky tomu pak nemusíte přidávat zbytečně moc cukru. 

Dobrou chuť!

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

švestky receptpovidla kořenípostup povidlapečená povidlapovidla ze švestekrecept na hustá povidlarecept na švestková povidlapovidla receptpovidla z troubypečená povidla v trouběnávod na povidla

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100