Ingredience
- 2250 g zralých švestek
- 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
- 2 polévkové lžíce šťávy z bio citronu
- 200 g cukru krupice
- 2 kávové lžičky kvalitní mleté skořice
- cca 2 srpy z hvězdice nastrouhaného badyánu
- 200 g čokolády (60%)
Tak tyhle povidla budou za odměnu! ♥ Přesně to mě napadlo, když jsem poprvé olízla lžičku této dobroty a zároveň viděla, jak málo jich je. 😀
Upečte si švestková povidla
Švestky umyjeme, vypeckujeme a tyčovým mixérem lehce rozmixujeme. Zakapeme vinným octem a citronem. Důkladně promícháme a v uzavřené nádobě necháme alespoň 5 hodin takto stát. Já osobně jsem si švestky připravila večer těsně před spaním a pekla je pak druhý den dopoledne.
Po 5 (max 10 hodinách) si jako první předehřejeme troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev). Švestky přendáme na hlubší plech, posypeme cukrem, skořicí a nastrouhaným badyánem. Promícháme a dáme péct do trouby.
Vždy po cca půl hodině švestky promícháme, aby se nepřipalovaly. A po 2 hodinách pečení přidáme nalámanou čokoládu.
Po další hodině a půl už by měla být povidla krásně hustá. Takže si připravíme čisté! sklenice. Víčka lehce přetřeme rumem (nebo slivovicí). Povidla přendáváme do sklenic ještě horká, hned po vytažení z trouby. Otočíme dnem vzhůru a takto necháme 24 hodin.
Doporučení: švěstky vybíráme jen pěkné. Dejte si pozor hlavně na nahnilé kusy! Zároveň ale musí být už dost zralé, aby byly měkké a hlavně i sladké. Díky tomu pak nemusíte přidávat zbytečně moc cukru.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.