Ingredience
- cca 16 ovesných/semínkových sušenek
- 500 g mascarpone
- 140 g bílého skyru
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- ovoce
Jedna z věcí, které nějak nechápu je to, proč když jdete do spousty restaurací/cukráren a podobně a podíváte se na to, co obsahuje pohár, tak ať je jaro, léto, podzim nebo zima, vždy to bude z plechovkového /rozmrazeného ovoce, s kopečkem šlehačky a posypané barevným drobením… Přitom se dá vymyslet taková spousta variací a hlavně v létě využít sezónního ovoce. V dezertech se provozovatelé polepšují, ale ty poháry stále nějak pokulhávají. Takže si vlastně už ani nepamatuji, kdy jsem naposledy nějaký ten pohár mimo domov měla.
O víkendu jsem si řekla, že bych si jeden pořádný dala. S ovocem ze zahrady a mascarpone. A aby to nebylo jen tak, ještě přidat sušenky. Možná to máte naopak, že se vám nechce péct a raději sáhnete po nějakých kupovaných (čemu se rozhodně nebráním, pokud budou poctivé), ale já to měla naopak – žádné kupované doma nebyly :-)) Takže mi nezbylo nic jiného, než si nějaké upéct. A jak jsem se pak ptala Petra, tak si myslel, že jsem je někde koupila, že byly úplně luxusní. No, nevím, co si o tom myslet… 🙂
Takže vážení, pokud máte rádi křupavé sušenky, mascarpone, javorový sirup a hlavně letní ovoce, tak máte jasno. Musíte tento recept vyzkoušet. ♥
Jako první upečeme domácí sušenky
Recept je upravený podle verze Kitchenette.
- 1 hrnec (cca 300 ml) žitných vloček
- 1 hrnek špaldové mouky hladce mleté
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1/4 kávové lžičky mleté skořice
- 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 polévkové lžíce sezamových semínek
- 3 polévkové lžíce směsi chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek
- 180 g másla
- 3 polévkové lžíce javorového sirupu
V míse smícháme žitné vločky, mouku, třtinový cukr, skořici, prášek do pečiva a všechna semínka. V hrnci na plotně rozpustíme máslo s javorovým sirupem, necháme minutku vychladit a přidáme směs k sypkým ingrediencím a vařečkou pořádně promícháme tak, aby se vše spojilo.
Na plech s pečícím papírem tvarujeme pomocí polévkové lžíce sušenky a necháváme dostatečný rozestup.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C po dobu cca 15 minut.
Po vytažení z trouby necháme vychladit.
Pozn. vločky, špaldovou mouku i javorový sirup mám klasicky od Probia, které nejen díky mně doufám už znáte. 🙂
Hurá na letní pohár
Umyjeme libovolné ovoce a necháme ho okapat. Do misek/skleniček dáme vrstvu ovoce, nadrobíme 1 sušenku (dle velikosti mohou být i 2).
Bokem v míse si smícháme metličkou mascarpone se skyrem a 2 lžícemi javorového sirupu.
Do poháru přidáme vrstvu mascarpone a skyru a opět opakujeme vrstvy s tím, že končíme ovocem, kterým pohár nazdobíme. Na dozdobení necháváme klidně celé kousky ovoce (dolů do poháru jsem třešně vypeckovala).
Kombinace ovoce pro letní pohár →
Variant je spousta a záleží na vás, co vám doma chutná a také co máte zrovna k dispozici… Každopádně pár variant pro vás mám.
- třešně + černý rybíz
- maliny + borůvky
- ostružiny + borůvky
- lesní jahody + borůvky
- jahody
- meruňky
- hrušky + jablka
- hrušky + arónie
Co se týče dozdobení, tak můžete použít třeba levanduli jako já, nebo sáhnout po meduňce a bazalce.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.
A teď už samotný dezert ♥