Ingredience
- 2 polévkové lžíce kvásku
- 150 g celozrnné mouky pšeničné speciál
- 50 ml vlažné vody
- 150 ml vlažného mléka
- 80 g rozpuštěného sádla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- Žloutek na potření a mák na posypání
Loupáčky, máslo, bílá káva (či Caro). Tak tohle je víkendová snídaně snů. Ještě lze doplnit domácí marmeládou a děti Vás budou milovat. Předem upozorňuji, že tyto loupáčky z kvásku nejsou tolik nadýchané, jak jste zvyklí u klasických z droždí, ale chuťově jsou výborné.
Postup:
Kvásek, který si připravíme ze 2 lžic kvásku, 150 g hladké pšeničné mouky a vody (trochu, 50 ml uvedených v receptu používáme až v dalším kroku) necháme kynout přikrytý přes noc – ideálně je to 10-12 hodin (vodu přidáváme od oka tak, aby byl kvásek spíše řidší – kašovitý).
Zaděláme na těsto tak, že smícháme kvásek a veškeré zbylé ingredience. Necháme přikryté kynout po 2 hodiny. Poté rozdělíme na stejně velké bochánky a necháme dalších 10 minut kynout.
Rozválíme na trojúhelníky (pokud si to chceme ulehčit, vždy vyválíme čtverec a ten rozdělíme na 2 trojúhelníky) a smotáme do loupáčku.
Pokud chceme klasické loupáky, jen potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Další variantou je plnit je ořechy, tvarohem, povidly, mákem, marmeládou..
Troubu si rozehřejeme na 190 °C a pečeme dozlatova.