Kváskové loupáčky

100%

Porcí

12

Vaření

20 min

Hlasuj

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce kvásku
  • 150 g celozrnné mouky pšeničné speciál
  • 50 ml vlažné vody
  • 150 ml vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného sádla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • Žloutek na potření a mák na posypání

Loupáčky, máslo, bílá káva (či Caro). Tak tohle je víkendová snídaně snů. Ještě lze doplnit domácí marmeládou a děti Vás budou milovat. Předem upozorňuji, že tyto loupáčky z kvásku nejsou tolik nadýchané, jak jste zvyklí u klasických z droždí, ale chuťově jsou výborné.

Postup:

Kvásek, který si připravíme ze 2 lžic kvásku, 150 g hladké pšeničné mouky a vody (trochu, 50 ml uvedených v receptu používáme až v dalším kroku) necháme kynout přikrytý přes noc – ideálně je to 10-12 hodin (vodu přidáváme od oka tak, aby byl kvásek spíše řidší – kašovitý).

Zaděláme na těsto tak, že smícháme kvásek a veškeré zbylé ingredience. Necháme přikryté kynout po 2 hodiny. Poté rozdělíme na stejně velké bochánky a necháme dalších 10 minut kynout.

Rozválíme na trojúhelníky (pokud si to chceme ulehčit, vždy vyválíme čtverec a ten rozdělíme na 2 trojúhelníky) a smotáme do loupáčku.

Pokud chceme klasické loupáky, jen potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem. Další variantou je plnit je ořechy, tvarohem, povidly, mákem, marmeládou..

Troubu si rozehřejeme na 190 °C a pečeme dozlatova.

loupacky-receptkvaskove-pecivoloupacky-z-kvasku snidane-deti-recept

kvaskove-loupaky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100

Jeee, bila kava (Caro) a loupaky, klasicka snidane z destvi, uplne si to pamatuju : )

Napiš komentář

-->