Hezký den, my skladujeme v komoře, kde je chladněji a tma, marmelády nezavařujeme a vždy vydrží do jara (tedy kromě jahodové, která je první snědená :-D)
Ingredience
- 1 kg jahody
- 500 g cukru krupice
- 1 bio vanilkový cukr
- 1/2 citronu šťáva
- 1 snítka máty
Jahodový džem bez želírovacího cukru
Loni jsem zkoušela domácí džemy a marmelády bez použití želírovacích cukrů. Přidávala jsem domácí rybízový sirup nebo přímo rybíz, který obsahuje velké množství přírodního pektinu. Vzhledem k tomu, že jahody ho obsahují také, zkusila jsem letos tedy i tento jahodový džem (džem – zůstávají kousky ovoce na rozdíl od marmelády).
Pokud nepotřebujete mít džem vyloženě rosolovitě tuhý, tak Vám tento recept dobře poslouží. Chuťově je výborný, přidání máty a citronové šťávy džemu dodává svěžest.
Já osobně dělala z větší dávky – je nutné připočítat více času na vaření a znásobit ingredience.
Postup:
Jahody důkladně umyjeme. Zasypeme polovinou cukru a rozmačkáme buď mačkadlem na brambory nebo lehce projedeme tyčovým mixérem tak, aby nám zůstaly viditelné kousky jahod. Dáme vařit.
Po 15 minutách přisypeme zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a natrhané lístky máty. Stále vaříme a občas promícháme. Pokud se tvoří pěna, sbíráme ji. Zhruba po dalších 15 minutách by měla směs začít pěkně houstnout – můžeme zkusit dát lžíci na talířek a nechat vychladnout, abychom viděli, jestli skutečně drží tvar. Pokud jsme spokojení, můžeme plnit do čistých! sklenic, které jsme si předem připravili (ideálně pokud jsou nahřáté, ale minimum je je umýt a hlavně se zaměřit na víčko, aby bylo čisté!). Plníme vždy zhruba 0,5-1 cm pod okraj, ihned zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru.
Takto necháme stát 24 hodin.
Já osobně jsem vařila z větší dávky, tudíž doba vaření byla o to delší.