Ingredience
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g pšeničné mouky hladké
- 330 ml vlažné vody
- 70 ml rostlinného oleje
- 1 kávová lžička soli
- 40 g čerstvého droždí
- 1 zarovnaná kávová lžička cukru krystalu
Toastový chléb je velmi populární. Zkuste si jej připravit doma, uvidíte, že na tom není nic složitého.
V tomto receptu je to 50:50 s celozrnnou moukou, pokud máte raději klasiku, zvolte pouze hladkou mouku.
Postup:
Do hrnku si rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a rozetřeme dohladka. Dáme si ohřát vodu, jakmile je vlažná, část ji nalijeme na kvasnice (do 1/3 hrnku) a necháme vzejít kvásek.
Mezi tím si do mísy připravíme mouky, sůl, olej, zbytek vody a po vzejití i kvásek. Promícháme vařečkou, a pak už jen hněteme (ideálně tak 5 minut).
Zakryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po 30 minutách ještě jednou krátce prohněteme a dáme zpět kynout na dalších 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Formu na biskupský chlebíček si vyložíme pečícím papírem, těsto do ní jen přendáme a dáme péct zhruba na 30-35 minut.
Pozn. s větším podílem celozrnné mouky počítejte s tím, že se chléb bude více drobit.