Ingredience
- 750 g krůtího masa (prsa)
- 15 g soli
- pár drobných koleček 3 druhy feferonek (papriky)
- 15 lístků bazalky
- 1 kávová lžička cukru
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
Před měsícem jsem vám na blog přidala rozsáhlou recenzi na domácí nerezový šunkovar. Za tu dobu mi od vás přišla spousta zpráv a reakcí, že jste do toho šli také a zkoušíte si doma vyrábět šunku všeho druhu. Jako první recept jsem zvolila domácí vepřovou šunku a hodně z vás se ptalo i po kuřecí a krůtí variantě. Buď můžete zkusit klasickou přípravu přesně podle vepřové, jen vyměníte maso, nebo se pusťte do krapet více ochucené varianty. Právě na ni jsem se totiž vrhla i já a musím říct, že mi chutnala podstatně více, jak klasická varianta.
Chvíli jsem váhala, jakou kombinaci bylinek zvolit a skončila jsem pouze s bazalkou, abych to nepřekombinovala. Ale místo dalších druhů jsem sáhla po barevných papričkách a česneku. Díky tomu se šunka líbila víc i dětem a hned na ni dostaly chuť. Co je u domácí šunky krapet nevýhodné, že ji asi nikdy nepřipravíte tak, aby byla totožná s tou kupovanou – co do konzistence a struktury myšleno, ale zase vám to vynahradí složení, kterého se nemusíte bát. 🙂
A když si pak čerstvou šunku doplníte o čerstvě upečený chléb, trochu másla a voňavá rajčátka, tak hned máte na stole dokonalou večeři. 🙂
Poznámka: pro děti samo sebou použijeme nepálivou papriku.
Uvařte si doma šunku z krůtího masa
Nachystáme si všechny potřebné ingredience a pomůcky, ať pak zbytečně nemusíme odbíhat. Potřebovat budeme všechny napsané ingredience a dále větší mísu, šunkovar včetně sáčku na šunku, nůž, prkýnko a případně i robot na mletí a hnětení
Nakrájíme si všechno maso na kostky velikosti 1-1,5 cm. Zhruba 2/3 masa necháme takto a zbylou 1/3 buď nakrájíme na úplně drobné kousíčky, nebo přímo pomeleme v mixéru → díky tomu zajistíme lepší propojení šunky. Smícháme kostky masa s namletým masem a zvolenými ingrediencemi. Vše důkladně mícháme ideálně takových 10 minut – nebo dáme vše do mixéru na hnětení na cca 5 minut.
Do šunkovaru dáme sáček na vaření šunky a všechnu směs pořádně natlačíme a upěchujeme do něj – lepší je, když každou přidanou vrstvu pořádně stlačíme pěstí. Maso stlačíme připraveným “talířem”, který je součástí balení a uzavřeme vrškem. Teploměr zapíchneme dovnitř a dáme šunkovar do lednice na 48 hodin.
V den vaření si připravíme vyšší hrnec, nalijeme do něj vodu a vložíme šunkovar – já dávám šunkovar hned od začátku vaření a vody tak, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj šunkovaru. Teploměr umístíme na hranu hrnce a hlídáme, až na něm bude 80 °C – při této teplotě vaříme šunku celkem zhruba 2 hodiny – tady se návody liší a určují 1,5-2 hodiny. Já nechala šunku vařit 1,5 hodiny.
Průběžně vaření hlídáme, aby se nám teplota nepřehoupla přes 80 °C. Po 1,5-2 hodinách vylijeme horkou vodu a ochladíme šunkovar studenou vodou. Vyndáme šunku na čistý talíř/mísu, necháme ji vychladnout a dáme do lednice – např. do boxu, ale nebalíme do žádných sáčků.
Spotřebujeme ji ideálně do 2-3 dnů (max 5).
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.
Kategorie
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/43643/virtual/www/domains/receptydetem.cz/wp-content/themes/recipes/single-recipe.php on line 128