Ingredience
- 1 kg malin (mražených)
- 2 květy levandule
- voda
- 100 g třtinového cukru
- 1/2 citronu šťávy z citronu
- cca 6 l jemně perlivá voda
Domácí limonády zažívají poslední 3 roky obrovský úspěch. Už je najdete skoro v každém podniku, jenže to má krapet háček. Ve většině případů jde totiž o “domácí” limonádu z uměle vonícího a přeslazeného sirupu, která se nedá pít. Těch dobrých, které jsou z poctivého ovocného základu je jen minimum. Takže jestli chcete ochutnat jednu pořádnou ovocnou a milujete maliny stejně jako my, tak můžete vyzkoušet naši malinovku.
Připravte si domácí limonádu z malin
Já jsem tuto várku připravovala komplet z mražených malin, pokud ale máte dostatek čerstvých, tak si sirup připravte z nich a jen na podávání použijte maliny mražené.
Jako první si tedy připravíme základní sirup. Do hrnce dáme 600 g malin, 2 květy levandule, třtinový cukr a vše zakapeme šťávou z poloviny citronu a zalijeme vodou jen tak, aby byly maliny ponořené. Dáme vařit a průběžně promícháváme. Necháme vařit cca 5 minut, pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutnáme, jestli nám přijde sirup dostatečně sladký.
Záleží totiž na samotných malinách – pokud jsou pěkně slaďoučké, je zbytečné je doslazovat, ale jestli jsou kyselkavé, tak klidně vynechte citron a přidejte víc třtinového cukru.
Takto připravený sirup necháme zcela vychladit a schováme jej do lednice. Při podávání dáme do větší nádoby část sirupu, zalijeme ho jemně perlivou vodou a přidáme hrst mražených malin, které limonádu pěkně ochladí.
Pozn. na velkou skleněnou nádobu, kterou vidíte na fotce jsem použila zhruba 1/4 sirupu a 1,5 litru jemně perlivé vody. Takže připravený sirup mi na oslavě vyšel na 4 dávky.