Krém
- 1 středně velká cuketa
- 6 menších nových brambor ve slupce
- 20 g másla
- voda
- čerstvě mletá sůl
- špetka bílého pepře
- 1 snítka libečku
Na pečení
- 4 nové brambory ve slupce
- cca 10 dkg špeku
Možná se ptáte, jak je velká středně velká cuketa. 🙂 Když si vezmu cukety, co rostou u nás na zahradě, tak malou beru okolo 15 cm, středně velkou okolo 25-30 cm no a velikou, to už jsou klasika přerostlí obři. Chuťově mi přijdou nejlepší ty menší a střední, jak už přerostou, není to úplně ono, protože je tam i víc semínek.
Letos máme na zahradě žluté cukety, ale na tuto polévku můžete použít i ty zelené. Co se týče brambor, doporučuji si polévku uvařit a ochutnat ještě teď, dokud jsou mladé brambory, které jsou chuťově někde jinde. ♥
Pochutnejte si na krému z cuket brambor
Jako první si očistíme zeleninu. Vzhledem k tomu, že dáváme do polévky brambory i se slupkou, tak je důkladně odrhneme. Cuketu umyjeme a oloupeme slupku.
Brambory na pečení si nakrájíme na malé kostičky a na plech s pečícím papírem přidáme nakrájený špek na drobné kousky. Nepřidáváme žádný tuk ani sůl. Během pečení brambory promícháme s tukem, který pustí špek, takže budou dostatečně slané. Kdyby náhodou vám ale přišly málo, můžete si je dosolit po upečení. Pečeme na 200 °C.
Teď se pustíme do polévky. Do hrnce dáme nakrájené brambory a cuketu na menší kousky, aby se rychleji uvařily. Zalijeme vodou tak, aby byly zhruba do 3/4 ponořené. Lehce osolíme, přidáme špetku bílého pepře a libeček (ten můžeme přidat čerstvý i sušený). Necháme vařit.
Jakmile jsou brambory a cuketa měkké, polévku rozmixujeme. Vmícháme máslo, které se rychle rozpustí.
Tuto variantu podáváme mladším dětem. Těm starším a dospělým můžeme krém ozvláštnit právě opečenými kostičkami z brambor a špekem.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.