Ingredience
- 50 g másla
- pár kapek olivového oleje
- cca 40 g česneku
- 500 g brambor
- 25 ml bílého vinného octa Bzenec
- sůl
- pepř
- 800 ml hovězího (zeleninového) vývaru
- pečivo na krutony
- petržel kudrnka
Miluju krémové polévky. Zvlášť během chladnější části roku. Takže není divu, že mají tady u mě na blogu velké zastoupení.
Česnečku známe všichni hlavně “klasickou” z vývaru. Krémová podoba není tolik rozšířená, ale věřím, že až ji jednou doma uvaříte a ochutnáte, oblíbíte si ji. V seznamu ingrediencí vás možná lehce zarazí ocet. Naučila jsem se ho právě do některých krémových polévek přidávat a polévky pak mají zcela jiný “šmak”. Je potřeba ocet ale nechat vždy zredukovat.
Uvařte si krémovou česnečku
Česnek je v ingrediencích uvedený jako cca, protože každý má jinou sílu. Když budete mít mladý česnek, tak vám vystačí menší množství. Nejdříve tedy ochutnejte, až pak případně uberte/přidejte.
Jako první si připravíme česnek a brambory. Českem oloupeme a ¾ nakrájíme na drobné kousky. Brambory umyjeme, okrájíme a nakrájíme na kostičky.
Rozehřejeme si hrnec, v něm rozpustíme máslo a olivový olej. Na něm osmahneme česnek, který ale celou dobu hlídáme a mícháme. Nesmí se spálit, protože pak by zhořknul.
Pak přidáme brambory a jen krátce zhruba minutu necháme opékat.
Zakapeme vinným octem a necháme ho „vyvařit“ – během toho průběžně mícháme. Trvá to zhruba 2-3 minuty.
V této fázi vše lehce osolíme a opepříme a zalijeme vývarem.
Necháme vařit, dokud brambory nezměknou. Pak přidáme zbylou třetinu česneku, který prolisujeme a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
Mixujeme tak dlouho, dokud v polévce nezůstanou žádné kousky. Polévka má krásně krémovou konzistenci, není třeba ničím zahušťovat.
Ochutnáme a případně dosolíme (záleží na slanosti vývaru).
Ozdobit můžeme například natí z petržele a podávat s krutony z pečiva.
Dobrou chuť.
*Recept vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Bzeneckým octem, který u nás v kuchyni nesmí chybět.