Ingredience
- 90 g hladké mouky
- 60 g kukuřičné mouky
- špetka soli
- 3 lžíce kakaa
- 65 g třtinového cukru
- 120 g másla
- 1 celé vejce
- 2 žloutky
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 130 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 hrušky
Postup:
Mouky společně se špetkou soli, kakaem, 45 g cukru a změklým máslem smícháme v míse. V menší misce si vidličkou vyšleháme jeden žloutek s lžící citronové šťávy a přilijeme k těstu. Rukou vypracujeme těsto, zabalíme do dostatečně velkého kusu potravinové folie a dáme na 30 minut chladit do lednice.
Mezitím co se bude chladit těsto, si nastrouháme čokoládu. Oloupeme hrušky, rozkrojíme podélně a vykrojíme jádřince. Na vrchu lehce nakrojíme tři zářezy (opatrně aby se hruška nerozkrojila zcela). Troubu si dáme předehřát na 200 °C.
Vidličkou vyšleháme smetanu se zbylým jedním žloutkem a vejcem.
Po 30 minutách vyndáme těsto, připravíme si ještě jeden kus potravinové folie, tak aby se těsto lépe vyválelo a nelepilo se. Vložíme jej do formy (je lepší ji vymazat máslem a vysypat moukou), posypeme čokoládou, poklademe hruškami a zalijeme smetanou s vejci. Povrch lehce posypeme zbylým cukrem.
Pečeme zhruba 40 minut.