Losos
- 500 g filetů lososa
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce kvalitní sojové omáčky
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- cca 1/3 čajové lžičky bílého pepře
- špetka soli
- 1 polévková lžíce ghee
Brokolicový salát
- 400 g brokolice
- 1/2 větší (nebo 1 malá) červené cibule
- 10 dkg slaniny
- 1 hrst rozinek
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce majonézy
- 1 hrst slunečnicových semínek
- špetka soli
Tento brokolicový salát jsem ochutnala během svátků u švagrové a vzhledem k tomu, že nás všechny úplně dostal, bylo jasné, že si ho co nejdřív musím přichystat i doma.
V původní variantě je orestovaná slanina, ale jedla jsem ho i bez slaniny a i tato verze je moc dobrá! Takže pokud si chcete dopřát čistě zeleninové jídlo, slaninu vynechejte.
Pochutnejte si na lososovi s brokolicí
Jako první si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, sojové omáčky a bílého jogurtu.
Lososa nakrájíme na menší plátky, lehounce osolíme a opepříme a dáme do marinády. Ideálně do dobře uzavíratelné dózy, zavřeme, protřepeme a necháme v lednici alespoň 1 hodinu.
Brokolici důkladně umyjeme a rozebereme na jednotlivé růžičky. Dáme vařit lehce osolenou vodu. Jakmile vře, nasypeme do ní opatrně brokolici a vaříme ji 3 minuty. Pak hned scedíme a prolijeme studenou vodou. Necháme okapat a přendáme do mísy.
V hrnku smícháme zálivku na salát: jogurt, olivový olej a majonézu. Lehce osolíme.
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile je hezky opečená, na minutku dáme opéct i slunečnicová semínka, která pak budou hezky křupat.
Brokolici promícháme se zálivkou, přidáme rozinky, nadrobno nakrájenou cibuli a posypeme slaninou se semínky.
Lososa si z lednice vyndáme 5 minut před tím, než ho budeme dávat na pánev. Rozehřejeme ghee a naskládáme na pánev všechny kousky lososa. Necháme na 3 minuty zatáhnout a všechny kousky otočíme. Opět necháme minuty zatáhnout, pak přidáme zbytek marinády (klidně lehce vypláchneme vodou), přikryjeme pokličkou a dusíme další 3 minuty.
Pozn. tenké plátky budou určitě hotové, ale jestli budete mít tlustý kousek lososa, radši zkontrolujte, jestli je hotový.
Dobrou chuť.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.