Zapečená dýně s bulgurovou směsí

100%

Porcí

4

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 1 dýně hokaido
  • 150 g bulguru
  • 2 větší cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 5 velkých lžic rajčatového pyré
  • 4 plátky sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá větvička rozmarýnu
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl, pepř
  • tymián

Znáte to, když jdete vařit oběd a zjistíte, že toho doma moc není? Zkontrolujete zbytek zásob a přemýšlíte, co z toho tak uvařit. Tak přesně takhle vznikl tento recept na zapečenou dýni. Je ještě z naší zahrádky.

Postup:

Dýni důkladně očistíme a umyjeme, odkrojíme vršek a vydlabeme semínka. Pokapeme uvnitř olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme. Dovnitř vložíme rozmarýn a 1 stroužek česneku.

Pečeme 20 minut v troubě na 220 °C, poté otočíme a pečeme dalších 20 minut.

Mezítím co se peče dýně, připravíme bulgurovou směs. Bulgur uvaříme dle návodu v lehce osolené vodě. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev a petřel na drobné kousky. Nejdříve na pánvi osmažíme cibuli, následně i mrkev a petržel. Lehce osolíme, přidáme 1 lžičku tymiánu, nakrájené stroužky čeneku a 2 minuty ještě opékáme. Přidáme pyré, promícháme a odstavíme.

Zeleninovou směs smícháme s bulgurem, přidáme 3 nakrájené plátky sýra a ochutnáme, zda není třeba dochutit.

Po 40 minutách vyndáme dýni z trouhy, vyndáme rozmarýn a naplníme dýni směsí. Přidáme kousek másla, položíme poslední plátek sýra a přiklopíme vrchem dýně.

Pečeme už jen 5-10 minut, aby se vše zapeklo a chutě se propojili.

Můžeme jíst společně nebo dýni rozkrájet.

dyne-hokaido-recept zapecena-dyne-s-bulgurem bulgur-smes-recept dyne-hokaido-postup

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->