Ingredience
- 1 dýně hokaido
- 150 g bulguru
- 2 větší cibule
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 5 velkých lžic rajčatového pyré
- 4 plátky sýra
- 4 stroužky česneku
- 1 malá větvička rozmarýnu
- olivový olej
- máslo
- sůl, pepř
- tymián
Znáte to, když jdete vařit oběd a zjistíte, že toho doma moc není? Zkontrolujete zbytek zásob a přemýšlíte, co z toho tak uvařit. Tak přesně takhle vznikl tento recept na zapečenou dýni. Je ještě z naší zahrádky.
Postup:
Dýni důkladně očistíme a umyjeme, odkrojíme vršek a vydlabeme semínka. Pokapeme uvnitř olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme. Dovnitř vložíme rozmarýn a 1 stroužek česneku.
Pečeme 20 minut v troubě na 220 °C, poté otočíme a pečeme dalších 20 minut.
Mezítím co se peče dýně, připravíme bulgurovou směs. Bulgur uvaříme dle návodu v lehce osolené vodě. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, mrkev a petřel na drobné kousky. Nejdříve na pánvi osmažíme cibuli, následně i mrkev a petržel. Lehce osolíme, přidáme 1 lžičku tymiánu, nakrájené stroužky čeneku a 2 minuty ještě opékáme. Přidáme pyré, promícháme a odstavíme.
Zeleninovou směs smícháme s bulgurem, přidáme 3 nakrájené plátky sýra a ochutnáme, zda není třeba dochutit.
Po 40 minutách vyndáme dýni z trouhy, vyndáme rozmarýn a naplníme dýni směsí. Přidáme kousek másla, položíme poslední plátek sýra a přiklopíme vrchem dýně.
Pečeme už jen 5-10 minut, aby se vše zapeklo a chutě se propojili.
Můžeme jíst společně nebo dýni rozkrájet.