Ingredience
- 500 g ječných krup
- 100 g másla
- pár kapek olivového oleje
- 1 větší cibule
- cca 1 l zeleninového vývaru
- 70 g parmazánu
- 200 g listového špenátu (mladé listy)
- 200 g lososa (filet)
- 150 g hub Shimeji
- půl kávové lžičky mletého kmínu
- čerstvě mletá sůl
- čerstvě mletý pepř
- petrželová nať
- citronová šťáva
Mám tu pro vás objev měsíce. KROUPY! Nevím proč, ale nikdy jsem k nim nějak netíhla. Asi to bylo tím, že jsem je měla spojené hlavně s přidáváním do zabijačkové černé polévky, kterou nějak nevyhledávám. Při nedělním nákupu jsem na ně narazila a řekla si, že to vezmu jako takovou osobní výzvu. Připravit pokrm tak, aby si celá rodina pochutnala. Světe div se, zdařilo se a Jiřík dokonce chtěl i přidat (což tedy není zase tak neobvyklé, protože on je něco jako bagr :-D).
Aby jedna výzva nebyla málo, tak jsem to spojila s přípravou hub shimeji. Opět velmi příjemné chuťové překvapení.
Ječné kroupy
Jak už jsem psala, spojené je máme většinou se zabijačkovými hody nebo s přípravou Kuby. Je to ovšem škoda, protože kroupy byly za časů našich babiček pokladem kuchyně. Vařily se hlavně v zimním období, protože prohřejí a dodají energii.
Ječmen představuje nutričně vyváženou potravu s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a minerálů. Ve 100 gramech je 38 mg vápníku, 119 mg hořčíku, 342 mg fosforu a 2,8 mg železa. Ječmen je vynikající při různých nemocích jater a žlučníku. Ječné kroupy jsou lehké a čistí játra. Kroupy vznikají po obroušení ječného zrna .
Zrno je větší jak u rýže, pokud ho správně připravíte, bude vám zaručeně chutnat a krásně vás zasytí i menší porce.
Houby Shimeji
Další z objevů tohoto měsíce. Houby nedávejte malým dětem, ale pokud už máte děti krapet odrostlé, nemusíte se bát jim dát ochutnat. Nebo to můžete udělat stejně jako já – pro děti verze s lososem a pro dospělé s houbami.
Houby Shimeji seženete ve větších obchodech (např. Tesco). Shimeji se řadí v Japonsku mezi tři nejpopulárnější druhy hub. Sehnat můžete v bílé nebo hnědé variantě.
Postup přípravy:
Nejdříve si propereme kroupy. Ideálně přes síto a stačí studenou vodou. Do většího hrnce dáme máslo (zhruba 50 – 70 g) a pár kapek olivového oleje. Na něm opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme všechny kroupy. Kroupy stále mícháme, aby se nepřipálily. Necháme je opékat zhruba 2 minuty a zalijeme první dávkou vývaru – zaléváme tak, aby byly kroupy ponořené a počkáme, až kroupy vývar nasají. Takto přilíváme teplý vývar, dokud nebudou kroupy uvařené. Během toho občas mícháme. Solit nemusíme, pokud máme dostatečně ochucený vývar.
Kroupy hlídáme, ale během toho můžeme připravovat další část. Listový špenát přelijeme horkou vodou opět v sítu a ihned nato přelijeme studenou vodou. Lehce osolíme a necháme být připravené na dokončení.
Lososa si nakrájíme na menší kousky. Rozehřejeme pánev, dáme na ni plátek másla a na něj kousky lososa. Ztlumíme plamen, aby se losos nepřipaloval. Lehce osolíme, přidáme trochu čerstvě mletého pepře a pár kapek citronové šťávy. Jakmile je losos hotový, odstavíme ho bokem z plotny.
Jako poslední si připravíme houby. Důkladně je umyjeme a očistíme. Je potřeba i uříznout spodky nožiček tak, aby zůstala jen pěkná část. Opět rozpálíme pánev a na másle opečeme houby. Lehce osolíme a přidáme zhruba půl kávové lžičky drceného kmínu. Jakmile houby krásně zezlátnou, odstavíme bokem.
Pokud máme kroupy již dostatečně měkké, nastrouháme parmazán (sýr parmazánového typu), promícháme a zamícháme špenát. Nandáváme na talíř a vždy přidáme buď lososa nebo houby. K houbové verzi jsem přidala ještě nakrájenou petrželovou nať.
Poznámka
Připravovat můžete i pouze s vodou místo vývaru, ale nikdy nedocílíte tak jemné a zároveň výrazné chuti.