Těsto
- 1 velký kelímek bílého jogurtu
- 1/2 kelímku špaldové mouky hladce mleté
- 1/2 kelímku polohrubé mouky
- 3 lžíce medu
- 1/3 kelímku rozpuštěného másla/slunečnicového oleje
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 2 vejce
- ovoce (čerstvé/zavařené)
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
Starý recept v novém podání – bezkonkurenční jogurtový koláč s drobenkou. Tento koláč jsem pekla doma už tolikrát, že bych to nespočítala ani na prstech celé rodiny. 🙂 Je rychlý, jednoduchý a výborný. Občas se ale stane, že nemám doma zrovna všechny ingredience a musím trochu inspirovat. Přesně jako tomu bylo včera, kdy jsem vyladila drobenku a těsto udělala celé jen ze špaldové mouky. A jaká to byla dobrota! I proto najdete v postupu recept na druhou variantu drobenky, která krásně křupe a voní po kokosu.
Upečte si rychlý koláč:
V míse smícháme nejdřív jogurt, med, olej a vejce. Pak teprve postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem.
Vzniklé těsto rozetřeme na vymaštěnou a vysypanou formu na dort (22 cm / nebo plech) a naskládáme na něj ovoce.
Nakonec připravíme drobenku tak, že rukou promneme všechny k tomu určené ingredience (polohrubá mouka + máslo + třtinový cukr) a posypeme jí celý koláč. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 25 minut.
Pozn. na velký plech použijte veliký kelímek jogurtu (500 g).
Kokosová drobenka:
Potřebujeme 80 g strouhaného kokosu, 80 g jemných ovesných vloček, 80 g třtinového cukru a 80 g másla.
Stejně jako u první varianty drobenky vše smícháme, promneme prsty a rozvrstvíme na koláč.