Ingredience
- 1 kg černého rybízu
- 700 g třtinového cukru (cukru krupice)
- pár lístků meduňky
Černočerná marmeláda? Bingo! Miluji černý rybíz, i když jako malá holka jsem mu na chuť moc nepřišla. Ale jak je známo, chutě se mění a teď jsem ráda za to, že máme na zahradě hned několik keřů. Jestli to máte s těmi keři podobně a přemýšlíte, co z rybízu v kuchyni vykouzlit, vyzkoušejte tuto marmeládu. Můžete si ji pak namazat na lívance, palačinky, pečivo, nebo třeba vánoční cukroví. ♥
Připravte si domácí rybízovou marmeládu:
Rybíz důkladně obereme od lístků a stopek a umyjeme ve studené vodě. Rozmixujeme v mixéru a dáme do hrnce společně s cukrem (a případně také meduňkou – to záleží na tom, jestli máte rádi lehce aromatické příchutě).
Vzhledem k tomu, že rybíz obsahuje velké množství pektinu, nejsou nutné žádné želírovací prostředky. Necháme vařit zhruba 40 minut-1 hodinu, občas promícháme. Čas záleží na tom, jak velké množství vaříme. Z 1 kg ovoce bude marmeláda hotová rychleji, než když ji budeme vařit ze 4.
Během vaření si nachystáme sklenice. Pokud používáme starší, tak je důkladně umyjeme a očistíme, aby se marmeláda nekazila.
Ještě horkou marmeládu naplníme do sklenic, důkladně zatáhneme víčkem a otočíme dnem vzhůru na 24 hodin. Skladujeme v temnu a chladu.