Blog

Život s rovnátky – na co se připravit?

Jakmile vám do života vstoupí fixní rovnátka, začnete řešit spoustu věcí, které běžní smrtelníci neznají. Co jíst po jejich nasazení, čemu se vyhnout, jak se dál o zuby starat… Je toho hodně. Takže jsme pro vás s Violi daly dohromady tipy na to, jak se s tím popasovat…

Co jíst první dny po nasazení fixního rovnátka?

První hodiny a dny vás bude všechno bolet tak, že s největší pravděpodobností nebudete mít na nic chuť. Alespoň tak to měla naše Violi. Od ortodontistky jsme věděli, že máme mít připravenou zásobu tekutého jídla, takže bylo z čeho vybírat, ale nakonec cca 4 dny Violi točila:

  • přesnídávky
  • kaše (krupičná, ovesná…)
  • krémové polévky

Zhruba od pátého dne postupně zařadila další jídla, ale zuby byly citlivé víc jak týden. Po tom týdnu už se vrátila ke klasické skladbě jídel, i když…

krupicová kaše
řepový krém

Co nejíst s rovnátky? 

Je hned několik potravin a jídel, na které byste si měli nechat zajít chuť, případně si dávat při jejich konzumaci pozor.

  • žvýkací potraviny: různé karamelové bonbóny a další “gumové” potraviny, žvýkačky, tyčinky typu Snickers
  • tvrdé potraviny: všechny ořechy, tvrdé bonbóny, led (jako jo, koho by napadlo kousat do ledu), popcorn (nerozpuknuté kukuřičné zrna), tvrdé topinky, tvrdá kůrka chleba, ovoce s tvrdou peckou jako je broskev, nektarinky, meruňky, švestky, třešně (vypeckovat, pak jíst)
  • potraviny, do kterých je nutné se pořádně zakousnout: například jablka a mrkev (dají se nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky)

Majitelé rovnátek se shodují v tom, že postupně si člověk zvyká a moc dobře už pak ví, co může a co ne. Každopádně opatrnost je potřeba, protože když to podceníte, může se vám odlepit zámeček – tedy nutná návštěva ortodontisty → náprava → další finance → a prodloužení léčby. 

Co nepít s rovnátky?

Sice to na první dobrou není tak nebezpeční jako jídlo, ale z dlouhodobého hlediska je to podstatně horší… O čem je řeč? Sladké limonády, citrusové nápoje a jablečné šťávy – tohle vše výrazně škodí zubní sklovině. 

Péče o zuby s rovnátky

Čištění zubů je důležité i normálně, ale jakmile máte rovnátka (zvláště ta fixní), tak je to minimálně se !!!

Nejde totiž jen o zbarvení zubů, které je po sejmutí rovnátek náročné odstranit, ale horší je riziko vzniku kazů, zubního kamene a problémy s dásněmi. 

Naše ortodontistka důrazně varuje každého rodiče, který k ní s dítětem přijde. Není v silách dětí (ani těch starších) zvládnout stoprocentně péči o své zuby. Takže je to na rodičích. Na dentálce nám doporučili jeden den nechat na Violi, druhý den to vzít pořádně za nás. Většinou to děláme tak, že Violi si vyčistí klasickým kartáčkem a my dočisťujeme. 

Zatím má jen vrchní rovnátko, ale i tak večerní čištění zabere víc jak 5 minut určitě. 

I proto jsem se snažila hledat různé pomocníky, které by tuto péči ulehčily + bude chodit pravidelně na dentální hygienu.

Čím čistit zuby s rovnátky

Na klasický kartáček zapomeňte. Ideální je kombinace Curaprox Ortho a jednosvazkového kartáčku

Curaprox Orto poslouží na klasické čistění zubů. Jednosvazkovým kartáčkem se pak zuby dočistí. Tím to ale nekončí. Drátek a zámečky vytváří spoustu zákoutí. Když k tomu vezmete ještě křivé zuby, získáváte množství míst, kam se potřebujete dostat, ale máte problém. Řešením mohou být různé mezizubní kartáčky, nitě… My po prostudování dospěli k závěru, že nejlepší na tu finální část bude ústní sprcha.

Cenově se pohybují ve velkém rozpětí. Nejlépe nám vyšla ústní sprcha TrueLife AquaFloss Compact C300. Od TrueLife máme i sonické kartáčky a jsme s nimi spokojení. Navíc za tu cenu měla jejich ústní sprcha nejlepší recenze. Má více hlavic a z nich je jedna přímo ortodontická, takže krásně vyčistí těžko dostupná místa. 

Kupovali jsme tady a vzala jsem k tomu rovnou i náhradní hlavice do zásoby. 

Jednosvazkové a klasické Curaproxy kupuji průběžně tam, kde jsou zrovna nejlevnější a rovnou jich vezmu víc, protože konkrétně ty jednosvazkové to moc dlouho nevydrží. 

Péče o zuby mimo domov

Doma je to jasné, tam mají všechny kartáčky a pasty svoje místo v koupelně a nutno dodat, že jich máme  víc a víc, takže už to za chvíli nebude kam dávat.

Violka ale potřebuje minimálně jednosvazkový i do školy, protože po některé svačině/obědu potřebuje zuby přečistit. S díky jsme tedy přijaly jako dárek praktický obal od KarMa. Konkrétně jde o praktický futrálek. Já ho mám mimochodem do práce na příbory. 

Skvělý je, že když se obal umaže, stačí ho namočit, přeprat a je jako nový. Violi si vybrala svěží světle modrou barvu, která ji ladí ke gumičkám. 🙂 Každopádně na výběr je tam spousta krásných barev a stejně tak si můžete vybrat i gumičku na futrálku. 

 

 

Na jejich eshopu ale najdete spoustu dalších designových pomocníků. Brzy (duben 2023) si o jeden cestovní set mimochodem zasoutěžíte i u mě na FB profilu. Tak jsem vám alespoň cvakla pár fotek, abyste věděli, o co že se bude soutěžit.

Do velké taštičky můžete schovat buď věci na cesty pro sebe (třeba na líčení), nebo pro mimčo na přebalování. Do futrálku třeba kartáčky a do obalu na doklady pas, karty a podobné drobnosti.

Na závěr vám tu uložím ještě pár receptů, které se budou hodit na první dny a všem, které to teprve čeká, tak přeji pevné nervy. Zvládnete to!

Snídaňová kaše

Polévka z červené řepy (krémová)

Mrkvový krém

Další polévky

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...