Ingredience
- 1 tolstolobik
- 3 mrkve
- 2 pórky
- pár kuliček nového koření a černého pepře
- větvička rozmarýnu
- sůl
- olivový olej
Postup:
Vykuchanou a očištěnou rybu od šupin omyjeme a naporcujeme na podkovy a plátky z konce ryby. Lehce osolíme, dáme do hrnce a zasypeme nakrájenou zeleninou, kořením a rozmarýnem a zakapeme olivovým olejem. Dáme na 24 hodin do lednice.
Dokončení: 50 g másla, celozrnná mouka, 1 dcl bílého suchého vína
Druhý den si rozpálíme máslo, rybu obalíme pouze v celozrnné mouce a opečeme ze všech stran. Jakmile máme opečené všechny kousky, dáme si je bokem z hrnce a nasypeme veškerou zeleninu, která byla naložená u ryby a necháme ji také opéct. Posupně vybereme kuličky pepře a nového koření.
Zalijeme vínem, které necháme lehce vyvařit – během toho vznikne hustá šťáva (zahuštěná díky celozrnné mouce, která zbyla v hrnci z obalené ryby).
Vrátíme zpět rybu, stáhneme plamen na minimum a přikryjeme poklicí. Necháme rybu dojít, aby byla hotová.
Podáváme například s mrkvovo-bramborovou kaší.
Vždy dávejte pozor na kosti – nejdříve si maso oberte u sebe na talíři, až poté jej podávejte dítěti.