Těsto
- 450 g BIO špaldové mouky hladce mleté
- 1 BIO kypřící prášek do pečiva
- 2 zarovnané polévkové lžíce BIO kakaového prášku
- 3 vejce
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného medu
- 150 ml slunečnicového oleje
- 250 ml mléka
- 80 g medových pšeničných pukanců
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Krém
- 6 polévkových lžic 100% arašídového krému
- 170 g másla
- 80 g třtinového cukru
- mleté vlašské ořechy na posypání
Jak už jsem dříve psala, letos chci zkoušet nové suroviny a nové kombinace. Špaldová mouka sice žádnou novinkou není, ale pšeničné pukance docela ano. Respektive nikdy dřív jsem je nekupovala. Minulý měsíc jsme zkusili malé balení a bylo za chvíli pryč. Jsou super pro děti do bílého jogurtu a skvěle také chutnají s nakrájeným jablkem a mrkví. Teď jsem se rozhodla je dát přímo do těsta a byl to super nápad – těsto to osladí a navíc to občas pěkně křupne 🙂
Kdybyste chtěli ochutnat, tak máte na výběr z menších pšeničných medových pukanců a z velkého balení pukanců. Jinak se dají sehnat také jáhelné, pohankové a rýžové pukance. V nabídce je má Probio, které má 4 vlastní mlýny a prodává čerstvě mletou BIO mouku a další BIO suroviny.
Co se týče krému, tak ten jsem si připravila doma sama – kupované arašídové máslo bývá dost přeslazené, takže Petr koupit 100% arašídový krém – nedoslazovaný. A ten jsem smíchala s máslem a trochou cukru, aby byl sladký jen lehce.
Upečte si špaldovou dobrotu a doplňte ji arašídovým krémem
Příprava těsta je snadná. Potřebujeme jen větší mísu, ve které smícháme špaldovou mouku, kypřící a kakaový prášek. Vařečkou přimícháme vejce, rozpuštěný med, slunečnicový olej, mléko a až jako poslední přisypeme medové pukance.
Vymažeme a vysypeme si dortovou formu (20cm) a do ní rozvrstvíme těsto.
Pečeme na 200 °C, po 15 minutách přikryjeme alobalem a stáhneme teplotu na 180 °C. Pečeme dalších 30 minut, vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Krém si připravíme smícháním 100% arašídového krému (měla jsem tento krém), povoleného másla a cukru – ručním šlehačem. Až máme hustý krém, dáme jej do lednice a vytáhneme až při mazání dortu.
Po vychladnutí odkrojíme případný hrbolek na dortu (srovnáme vrch) a rozkrojíme dort podélně na 2 části. Namažeme spodní patro, položíme na něj druhé patro a pomažeme ho. Zbylým krémem potřeme boky dortu a celý dort posypeme namletými ořechy.
Dáme na 1 hodinu na chladné místo a můžeme podávat.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.