Ingredience
- 200 g tvarůžků
- 120 g lučiny (přírodní)
- 1 kávová lžička dijonské hořčice
- 4 snítky tymiánu
- 60 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
Tak schválně, kolik tady na blogu mám milovníků tvarůžků? U nás v rodině převládáme, jen moje sestra je nemůže ani cítit. :-)) Já je mám nejraději nakrájené na čerstvý domácí chléb s máslem, posypat nakrájenou cibulkou, kmínem a mletou paprikou. Mňam! Ale často dělám i pomazánky a je pravda, že mám snad už alespoň 10 verzí a jednu z nich vám právě představuji.
Tvarůžky pod drobnohledem
První písemná zmínka pochází již z 15. století, kdy byly tvarůžky součástí jídelníčku lidí na venkově. Označení olomoucké tvarůžky pak vzniklo díky trhům v Olomouci, kde se tvarůžky prodávaly. Většina tvarůžků se však vyráběla v okolních vesnicích pod názvem selské tvarůžky. Slovo tvarůžky má svůj původ v tvarohu, který je meziproduktem výroby tvarůžků.
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného mléka a vyznačují se nízkým obsahem tuku. Jak uvádí sám výrobce: „Tvarůžky mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem.“
Připravte si lahodnou tvarůžkovou pomazánku
Tvarůžky nakrájíme na drobné kousky a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Přimícháme lučinu a hořčici a důkladně ještě jednou promačkáme.
Na suché a rozehřáté pánvi rychle orestujeme semínka a 1/3 přidáme do pomazánky. Místo soli a pepře dochutíme čerstvým tymiánem a opět promícháme.
Tip: pokud nechcete použít pálivější dijonskou hořčici, stačí ji vyměnit za klasickou.
Nezapomeňte na listový salát
Listy umyjeme důkladně vodou – ať už je máme ze zahrady jako já od hlíny, nebo z obchodu a necháme okapat. V hrníčku smícháme zálivku:
1 polévkovou lžíci kvalitního slunečnicového oleje
1/2 kávové lžičky dijonské hořčice
1 kávovou lžičku medu
špetku soli a pepře
Pokapeme s ní mix listů špenátu, řepy a červené cibule (nakrájíme na plátky) a jako bonus přidáme část orestovaných semínek (2/3).
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu) – přihlášením dáváte souhlas s odběrem novinek z blogu Recepty dětem.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.
A doporučuji připravit si i meduňkový čaj 🙂 Stačí natrhat čerstvé lístky meduňky, zalít horkou vodou a nechat vyluhovat.