Ingredience
- 280 g mrkve
- 150 g povoleného másla
- 350 g hladké mouky
- z 1/2 citronu citronové kůry
- 8-10 polévkových lžic mléka
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 3 jablka
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 vejce
Musím se vám k něčemu přiznat. Jsem závislá na mrkvových rohlíčcích! Jako vážně. V pekárně, kterou máme kousek od práce je nedávno začali prodávat a já bych se jich ujedla :-)) Snažím se tam nechodit moc často, kupuji si je tak 1-2 krát týdně :-)) K dopolední kávě značka ideál za 15 kaček. A celou dobu si říkám, že je musím upéct i doma. Takže jsem se do nich o víkendu pustila. Nutno dodat, že ty z pekárny jsou takové víc vláčnější, ale zase doma všichni naznali, že radši více křupavé a vzhledem k tomu, že o ně byl v neděli docela boj, tak jim to věřím. Byla jsem ráda, že jsem si jeden tajně schovala na pondělní snídani 🙂
Takže pokud se nebojíte, že si vypěstujete podobnou závislost, jako mám já, tak je rozhodně vyzkoušejte.
Miluji recept na mrkvové rohlíčky s jablečnou náplní!
Hned na začátek vám přiznám, že i mistr tesař se utne a v motání rohlíků a rohlíčků nejsem zrovna zdatná. Takže prvních 8 rohlíčků byl docela boj a raději jsem pak dělala větší rohlíky 🙂
Jako první si ostrouháme mrkev a nastrouháme ji na jemném struhadle. Přidáme povolené máslo (ne rozpuštěné!), citronovou kůru a mléko. Vařečkou promícháme a postupně nasypeme mouku a moučkový cukr. Vše smícháme a zabalíme do potravinové folie. Já mám teď doma na testování parádní fólii z fresh´n roll (brzy se těšte na recenzi), takže to balení jde samo. A dáme na 60 minut do lednice.
Jablíčka jen lehce okrájíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi s rozehřátým máslem jablíčka orestujeme, přidáme med a skořici na provonění a jakmile změknou, tak sundáme z plamene a necháme vychladnout.
Po vyndání těsta z lednice si ho rozkrojíme na 4 díly. Z každého na pomoučeném vále rozválíme kulatý plát, který rozřízneme na 4, nebo 8 trojúhelníků. Na ty nandáme jablka a od širší části motáme. Kraje raději připlácneme, aby nám náplň nevytekla.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 °C po dobu zhruba 30 minut (záleží i na velikosti rohlíčků).
Po vytažení můžeme lehce pomoučit moučkovým cukrem, ale skutečně jen lehce (rohlíčky v cukru už neobaluji).
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.