Bulgurový salát s pečenou zeleninou

100%

Porcí

6

Příprava

10 min

Vaření

40 min

Hlasuj

Ingredience

  • 500 g bulguru
  • 4 červené řepy
  • 8 mrkví
  • 5 petrželí
  • 1/4 celeru
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • čerstvě mletý pepř
  • himalájská sůl
  • olivový olej

Rozhodla jsem se, že vám u jednotlivých jídel budu představovat vždy nějakou ingredienci, případně pomůcku k vaření, která mi přijde zajímavá. Jako první si tak “na paškál” vezmu bulgur a himalájskou sůl.

Bulgur je dle Wikipedie označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Docela suchá definice, nemyslíte? 🙂

I když se bulguru mnozí bojí, tak já ho doporučuji všemi deseti! Je rychle uvařený (dobrá, kuskus je ještě rychleji, ale to nevadí), je výživnější než rýže. obsahuje vitamin A, fosfor i hořčík a v kuchyni se s ním dá kouzlit! Získává se s tvrdých odrůd pšenice, takže je bohužel nevhodný pro celiaky.

Příprava bulguru – jak si uvařit bulgur?

Buď ho můžete ze 5 minut vařit v lehce osolené vodě, vypnout plamen a nechat přikrytý po cca 15 minut. Nebo ho vařte celou dobu cca 10-12 minut v lehce osolené vodě v poměru 1:3 bulgur:voda.

Himalásjká sůl – sůl nad zlato!

Nedovedu si představit vaření bez soli. Ano, solíme doma málo, nějak to nepřeháníme, ale bez soli to nejde. A tak jsem si řekla, že vyzkouším i tu himalájskou. Ano, jsem ostuda a zatím se k nám do kuchyně nedostala. Takže při objednávání zboží z e-shopu Harera jsem ji přihodila na seznam. Hned na první pohled je rozdílná barvou – má narůžovělou barvu. Sůl se těží na úpatí Himalájí, přesněji v kamenném solném dole v Pakistánu, který je považován za druhý největší solný důl na světě.

Obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém množství. Obecně je tedy himalájská sůl považována za zdravou sůl, protože neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva. Takže doma na ni postupně přecházíme 🙂

A když už jsem u těch tipů, tak bych vám ráda představila i obchůdek Harera, kde najdete spoustu superpotravin, bezlepkových surovin, RAW potravin, zelené potraviny, doplňky stravy a také přírodní kosmetiku. Takže ideální kombinace 🙂

A teď konečně k receptu!

Teplý bulgurový salát plný kořenové zeleniny

… a také s trochou kuřecího masa 🙂 Aneb když má vaše dítě vážně pořádný hlad a děláte zároveň i kuřecí vývar.

Jak první si připravíme kořenovou zeleninu, protože ta trvá déle. Vše očistíme, umyjeme, případně okrájíme a nakrájíme na kolečka, případně tenké plátky.

Nasypeme na plech, přidáme nakrájenou cibuli a česnek na tenké plátky. Lehce osolíme himalájskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme bylinky a zakapeme olivovým olejem. Vše promícháme a dáme péct do trouby na 200 °C na zhruba 35-40 minut.

Bulgur uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1:3.

Po upečení smícháme zeleninu s bulgurem, a pokud zrovna budete mít i kousek masa, tak si ho do salátu klidně také přidejte 🙂

Dobrou chuť 🙂

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

recept-himalajska-sul himalajska-sul pecena-zelenina korenova-zelenina-recept bulgur-receptbulgurovy-salat-se-zeleninoupodzimni-vecere-obedbulgurovy-salat

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100