Ingredience
- 500 g bulguru
- 4 červené řepy
- 8 mrkví
- 5 petrželí
- 1/4 celeru
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- rozmarýn
- čerstvě mletý pepř
- himalájská sůl
- olivový olej
Rozhodla jsem se, že vám u jednotlivých jídel budu představovat vždy nějakou ingredienci, případně pomůcku k vaření, která mi přijde zajímavá. Jako první si tak “na paškál” vezmu bulgur a himalájskou sůl.
Bulgur je dle Wikipedie označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Docela suchá definice, nemyslíte? 🙂
I když se bulguru mnozí bojí, tak já ho doporučuji všemi deseti! Je rychle uvařený (dobrá, kuskus je ještě rychleji, ale to nevadí), je výživnější než rýže. obsahuje vitamin A, fosfor i hořčík a v kuchyni se s ním dá kouzlit! Získává se s tvrdých odrůd pšenice, takže je bohužel nevhodný pro celiaky.
Příprava bulguru – jak si uvařit bulgur?
Buď ho můžete ze 5 minut vařit v lehce osolené vodě, vypnout plamen a nechat přikrytý po cca 15 minut. Nebo ho vařte celou dobu cca 10-12 minut v lehce osolené vodě v poměru 1:3 bulgur:voda.
Himalásjká sůl – sůl nad zlato!
Nedovedu si představit vaření bez soli. Ano, solíme doma málo, nějak to nepřeháníme, ale bez soli to nejde. A tak jsem si řekla, že vyzkouším i tu himalájskou. Ano, jsem ostuda a zatím se k nám do kuchyně nedostala. Takže při objednávání zboží z e-shopu Harera jsem ji přihodila na seznam. Hned na první pohled je rozdílná barvou – má narůžovělou barvu. Sůl se těží na úpatí Himalájí, přesněji v kamenném solném dole v Pakistánu, který je považován za druhý největší solný důl na světě.
Obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém množství. Obecně je tedy himalájská sůl považována za zdravou sůl, protože neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva. Takže doma na ni postupně přecházíme 🙂
A když už jsem u těch tipů, tak bych vám ráda představila i obchůdek Harera, kde najdete spoustu superpotravin, bezlepkových surovin, RAW potravin, zelené potraviny, doplňky stravy a také přírodní kosmetiku. Takže ideální kombinace 🙂
A teď konečně k receptu!
Teplý bulgurový salát plný kořenové zeleniny
… a také s trochou kuřecího masa 🙂 Aneb když má vaše dítě vážně pořádný hlad a děláte zároveň i kuřecí vývar.
Jak první si připravíme kořenovou zeleninu, protože ta trvá déle. Vše očistíme, umyjeme, případně okrájíme a nakrájíme na kolečka, případně tenké plátky.
Nasypeme na plech, přidáme nakrájenou cibuli a česnek na tenké plátky. Lehce osolíme himalájskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme bylinky a zakapeme olivovým olejem. Vše promícháme a dáme péct do trouby na 200 °C na zhruba 35-40 minut.
Bulgur uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1:3.
Po upečení smícháme zeleninu s bulgurem, a pokud zrovna budete mít i kousek masa, tak si ho do salátu klidně také přidejte 🙂
Dobrou chuť 🙂
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).