Alenčin dort

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 180 g hladké mouky
  • 8 vajec,
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 1 malá lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
  • 40 g kakaa/karobu
  • 50 g másla
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání forem

Tento čokoládový dort jsem pekla pro moji sestru, která složila závěrečnou zkoušku na Ing. Vzhledem k tomu, že se jmenuje Alena, nemohl tento dort dostat jiné jméno.

Postup:

Poleva: 2 smetany ke šlehání, 2 bílé čokolády, 2 pásky hořké čokolády, plátky mandlí

Dostatečně předem si připravíme polevu. Smetany přivedeme k varu, přidáme nalámanou bílou čokoládu (bokem si odděláme 1 pásek) a necháme ji rozpustit. Odstavíme a po vychladnutí dáme do lednice. Poleva bude tuhnout minimálně 4 hodiny.

Z bílků a třtinového cukru ušleháme tuhý sníh nad párou. Žloutky ušleháme v pěnu společně s vanilkovým cukrem a skořicí.

Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem.

Ke žloutkům opatrně vmícháme sníh z bílků, následně i suchou složku a nakonec rozpuštěné máslo.

Formy použijeme 1 větší a 1 menší, obě vymažeme a vysypeme, nalijeme těsto a dáme péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C.

Nastrouháme si pásek bílé čokolády a 2 pásky hořké. Větší část těsta potřeme polevou, umístíme menší část a posypeme zbylé okraje bílou čokoládou. Vrch menší části opět potřeme polevou a posypeme bohatě hořkou čokoládou.

Dáme chladit.

Ke zbylé polevě přidáme plátky mandlí a dáme mrazit. Použijeme jako doplněk k dortu při podávání.

recept-slavnostni-kolac-cokolada cokoladovy-dort-receptalencin-dort-cokoladovy

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100
-->