Ingredience
- 180 g hladké mouky
- 8 vajec,
- 5 lžic třtinového cukru
- 1 bio vanilkový cukr
- 1 malá lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
- 40 g kakaa/karobu
- 50 g másla
- tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání forem
Tento čokoládový dort jsem pekla pro moji sestru, která složila závěrečnou zkoušku na Ing. Vzhledem k tomu, že se jmenuje Alena, nemohl tento dort dostat jiné jméno.
Postup:
Poleva: 2 smetany ke šlehání, 2 bílé čokolády, 2 pásky hořké čokolády, plátky mandlí
Dostatečně předem si připravíme polevu. Smetany přivedeme k varu, přidáme nalámanou bílou čokoládu (bokem si odděláme 1 pásek) a necháme ji rozpustit. Odstavíme a po vychladnutí dáme do lednice. Poleva bude tuhnout minimálně 4 hodiny.
Z bílků a třtinového cukru ušleháme tuhý sníh nad párou. Žloutky ušleháme v pěnu společně s vanilkovým cukrem a skořicí.
Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem.
Ke žloutkům opatrně vmícháme sníh z bílků, následně i suchou složku a nakonec rozpuštěné máslo.
Formy použijeme 1 větší a 1 menší, obě vymažeme a vysypeme, nalijeme těsto a dáme péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
Nastrouháme si pásek bílé čokolády a 2 pásky hořké. Větší část těsta potřeme polevou, umístíme menší část a posypeme zbylé okraje bílou čokoládou. Vrch menší části opět potřeme polevou a posypeme bohatě hořkou čokoládou.
Dáme chladit.
Ke zbylé polevě přidáme plátky mandlí a dáme mrazit. Použijeme jako doplněk k dortu při podávání.