Bezlepkový mazanec

25%

Porcí

10

Vaření

40 min

Hlasuj

Ingredience

  • 400 g bezlepkové směsi Jizerka
  • 230 ml vlažné vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 2 velké lžíce medu
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1/2 většího pomeranče pomerančová kůra
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 70 g rozinek
  • 80 g mandlových lupínků nebo celých mandlí
  • na potření před pečením žloutek
  • při podávání moučkový cukr

Asi jako ryba s bramborovým salátem a vánoční cukroví patří k vánočním svátkům, stejně tak mazanec patří k Velikonocům a svátkům jara. Co ale dělat, pokud někdo nesmí lepek? Ochudit se o tuto klasickou pochoutku? Nikoliv. Stačí jen použít bezlepkovou směs nebo mouku, v mém případě jsem sáhla po Jizerce. Navíc jsem místo klasického použití cukru zvolila med – moučkový cukr jen na poprášení. A jako další jsem zkusila vyměnit citronovou kůru za pomerančovou a opět to má svoje kouzlo.

Při použití medu opatrně, sáhněte pouze po tom, který je od včelaře. Pozor na levné náhražky, kde je možnost, že je ředěný pšeničným sladem!

Upečte si bezlepkový mazanec

Do vlažné vody dáme rozpustit med a přidáme čerstvé droždí – necháme vzejít kvásek.

Do Jizerky nalijeme olej, přidáme kvásek, lehce promícháme a necháme 10 minut na spojení. Potom teprve můžeme případně upravit konzistenci – je třeba, aby byla směs vcelku, lehce lepivá, ale ne příliš hutná. Přikryjeme a necháme na teplém místě 15 minut kynout.

Po 15 minutách přimícháme zbývající ingredience s tím, že část mandlí zapracujeme do těsta a část si necháme na pokladení povrchu mazance. Promícháme, vytvoříme bochník a přemístíme na plech s pečícím papírem. Opět přikryjeme a necháme dalších 45 minut kynout.

Rozehřejeme troubu na 180 °C, na povrch mazance rozmístíme zbytek mandlí, případně potřeme žloutkem a dáme péct.

Mazanec se bude péct zhruba 35-40 minut, ke konci jej hlídejte. Po vyndání počkáme až zcela vychladne, pak teprve krájíme a případně posypeme moučkovým cukrem.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracovávám konkrétně za účelem zasílání newsletterů -novinek z blogu. Stisknutím tlačítka "Registrovat se" dáváte automaticky souhlas. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje.

bezlepkovy-mazanec-recept bezlepkovy-recept-mazanec-velikonoce jizerka-pouziti-mazanec

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
25 0 100
-->