Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 120 g tuku (sádlo nebo máslo)
- 120 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- špetka soli
Moje kamarádka Zuzka peče jedny z nejlepších frgálů. Tento mi dovezla na jednu z návštěv, a tak jsem ji přemluvila, aby se se mnou, tím pádem i s Vámi, podělila o svůj recept.
Postup:
Náplň: mletý mák s cukrem spařený vřelým mlékem s trochou másla, mandle, bílá čokoládová poleva, nebo třeba hrušková povidla, tvaroh, marmelády a podobně..
Připravíme si kvásek z mléka, droždí, cukru a 2 lžic mouky. Kvásek přidáme ke zbytku ingrediencí a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout.
Rozválíme 3 kruhové koláče (poměrně tenké) a necháme ještě chvíli odpočinout, potřeme náplní a můžeme i posypat drobenkou (máslo, cukr, mouka), dobře vykynuté necháme péct ve vyhřáté troubě na 220 °C, aby byly okraje upečené dozlatova.
Po upečení okraje potřeme směsí (cukr, rum a smetana nebo pro děti jen rozpuštěné máslo).