Ingredience
- 250 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 bio vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 zarovnaná kávová lžička jedlé sody
- špetka soli
- 250 g + na podsypání BIO hladké mouky
- 150 g BIO špaldové mouky hladce mleté
- 3-4 malé krabičky lentilky
V lednu měly děti ve škole lyžařský kurz. Jezdí se školou vždy 5 dní v týdnu a vrací se odpoledne domů. Takže už o víkendu si Violi sepsala seznam jídel, které chce s sebou na svačiny každý den. V pondělí navíc přišla s tím, že se s holkama domluvily, že každý den jedna z nich vezme nějaké sušenky. A přece že nebudu nic kupovat a něco upečeme… Takže úkol zněl jasně. 😀
Abych pravdu řekla, já osobně na sušenky moc nejsem, ale tak nechtěla jsem jí kazit radost a použila klasický máslový recept. Aby to bylo veselé a měli radost, tak na zdobení padla volba na lentilky. Těsto jsem připravila já a finální podoba sušenek byla už na dětech.
Příprava těsta na sušenky s lentilkami
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem.
Změklé máslo vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Do ní pak opatrně vmícháme vejce a postupně přidáváme jedlou sodu, špetku soli a na pomalý stupeň šlehání přimícháme i obě mouky.
Vyndáme těsto na pomoučený vál a ještě ho propracujeme ručně. Konzistence je podobná těstu na perníčky.
Pak si odebereme těsta, vytvarujeme z něj kuličku, tu rozplácneme na plech a ozdobíme ji lentilkami. Ideálně se snažíme o podobně velké tvary, ale jak vidíte na fotkách, moc se to nepovedlo. 🙂
Dáme do trouby a pečeme zhruba 8 minut. Mimochodem – druhý den jsou sušenky ještě lepší jako po upečení, tak vydržte. 🙂