Ingredience
- 1 kapří hlava
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 menší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 plátky másla
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- houska/rohlík/veka na krutony
- libečkové pesto
Stejně tak jako si někdo nedovede představit vánoce bez vánočky nebo vanilkových rohlíčků, tak se někteří neobejdou bez rybí polévky. Já se rovnou přiznám, že jsem ji nikdy nevyhledávala. Ale tento rok je plný výzev, které jsou potřeba pokořit, takže jsem se pustila i do rybí polévky.
Receptů na rybí polévku je spousta. Mě zaujal jeden ze starších čísel Apetitu, lehce jsem si ho upravila a výsledek předčil mé očekávání. Dokonce i dětem moc chutnala. Takže pokud stejně jako já váháte, zda se do rybí polévky pustit, teď už nemusíte.
Recept na rybí polévku
Kapří hlavu zbavíme žaber a opereme ji alespoň ve třech vodách.
Připravíme si veškerou zeleninu – očistíme ji a jednu mrkev a petržel nakrájíme jen na tři části, druhou mrkev a petržel nakrájíme na malé kostičky, stejně tak cibuli nakrájíme nadrobno.
Do hrnce dáme kapří hlavu, mrkev a petržel nakrájenou na velké kousky, lehce osolíme, zalijeme vodou a vaříme 30 minut. Rybí vývar si přecedíme do jiného hrnce.
V hrnci, ve kterém jsme vývar vařili, rozpustíme plátek másla a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou zeleninu. Osmahneme ji jen zprudka, zaprášíme moukou a opékáme dozlatova. Je potřeba zeleninu hlídat a míchat, aby se nám nepřipalovala.
Zalijeme vývarem, přidáme koření (buď v sítku na koření nebo zavázané v gáze), lehce osolíme a necháme vařit 20 minut.
Jakmile máme uvařeno, přidáme smetanu a nastrouháme špetku muškátového oříšku.
Na plátku másla osmažíme krutony a při podávání nasypeme do polévky, přidáme obrané maso z kapří hlavy a jako bonus jsem přidala půl lžičky domácího libečkového pesta.