Vánoční koláč

100%

Porcí

8

Příprava

20 min

Vaření

40 min

Hlasuj

Těsto

  • 150 g špaldové mouky hladce mleté
  • 125 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 2 vejce

Náplň

  • 250 ml mléka
  • 180 g mletého máku
  • 450 g jablek
  • 50 g mandlových lupínků
  • 20 g chia semínek
  • 2 polévkové lžíce medu medu

Ne každý má během adventu potřebu nebo čas péct vánoční cukroví. Znám spoustu lidí, co dávají přednost dortům nebo koláčům. Přesně pro ně je tento chutný vánoční koláč. Já si na něj vykrojila tematicky kostelíček, hvězdu a stromečky, vy můžete zvolit třeba jen hvězdičky nebo stromečky.

Postup:

Smícháme mouky, cukr, nakrájené máslo na kousky a vejce. Nejdříve lehce vidličkou pak poctivě ručně hnětat. Těsto musí být hezky hladké a je potřeba si dát pozor, aby bylo máslo dobře zapracované. Pokud je těsto více řidší, přidáme mouky.

Zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do lednice.

Připravíme si náplň – do hrnce nalijeme mléko, které přivedeme k varu. Nasypeme do něj mák, promícháme a stáhneme z plamene. Přidáme chia semínka, mandlové lupínky a necháme vychladit.

Jablka umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme med, směs máku a promícháme.

Přichystáme si kulatou formu, pečící papír a troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále tak, aby odpovídalo rozměru formy + okraje. Můžeme si pomoct tak, že si vystřihneme pečící papír a podle něj ořežeme okraje. Těsto přendáme i s pečícím papírem do formy – pečícím papírem dolů. pěkně vymačkáme okraje a nandáme náplň.

Ze zbylého těsta vyválíme opět placku a vykrájíme “ozdoby”, které položíme libovolně na náplň.

Pečeme zhruba 40 minut.

mak-jablka-recept vanoce-kolac vanocni-kolac vanocni-kolac-recept mak-jablka-kolac-vanoce vanocni-recept-bez-cukru

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->