Zeleninový vývar
- 2 velké mrkve
- 2 velké petržele
- 1/4 celeru
- 1 pórek
- 1 cibule
- snítka libečku
- 8 kuliček černého pepře
- sůl
- voda
Dokončení
- 4 větší žampiony
- 1 mrkev
- 1-2 cm zázvoru
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g hrášek (čerstvý/mražený)
- 2-3 polévkové lžíce kvalitní tmavé sojové omáčky
- sůl
- chilli papričky
- (limetka)
- vaječné asijské nudle
Petr miluje asijskou kuchyni, a tak se snažím občas připravit nějaké jídlo, které ji alespoň trochu připomíná. To alespoň trochu píši schválně, protože vážně nejsem žádný extra odborník a ani si na něj nechci hrát. Takže v tomto případě moc neexperimentuji a raději sáhnu po receptu. Našla jsem si tedy recept na asijskou polévku s houbami a zkusila ji podle sebe připravit. Světe div se, byla vážně moc dobrá. A i když konečná verze je vyloženě pro dospělé, tak v určité fázi můžete oddělat část dětem.
Jak si uvařit polévku inspirovanou Asií
Nejdříve si připravíme zeleninový vývar. Veškerou zeleninu očistíme, přidáme libeček, pepř a lehce osolíme. Zalijeme vodou tak, aby byla voda cca 4 cm nad zeleninu. Až je vývar dostatečně silný, tak vařič vypneme.
Během toho, co se vaří vývar, si očistíme žampiony, mrkev, zázvor a cibuli. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, stejně tak cibuli a mrkev (tu nejdříve rozkrojíme na 3 části).
Rozehřejeme pánev, na ni dáme olej, orestujeme cibuli, pak přidáme mrkev a žampiony. Zázvor nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ho na pánev. Vše lehce osolíme a hlídáme, aby se nespálilo. Necháme opékat zhruba 15 minut.
Vývar přecedíme, zeleninu nevyhazujeme, mrkev můžeme nakrájet a přidat na pánev. Vývar vrátíme na plotnu, přidáme sojovou omáčku, hrášek a nudle podle toho, kolik jich chceme. Necháme vařit tak dlouho, dokud nejsou nudle hotové.
Nandáváme polévku s nudlemi, přidáme část z pánve. Pro ty, co mají rádi pálivé, tak přidáme nakrájenou chilli papričku. A kdo má rád zajímavé chutě, tak může přidat pár kapek limetky.
Tip: pro děti jsem oddělila vývar s hráškem a nudlemi.