Korpus
- 300 g bebe sušenek
- 50 g plátků mandlí
- 2 zarovnané polévkové lžíce světlého karobu
- 180 g rozpuštěného másla
Citronová vrstva
- 350 g tvarohu
- 400 g mascarpone
- 30 g plátků mandlí
- 2 vejce
- z 1 citronu citronové kůry
- z 1/2 citronu citronová šťáva
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce špaldové mouky hladce mleté
Tento cheesecake byl upečený pro mé super kolegy do práce. Proto i ten “nevzhledný” podnos, na kterém jsem ho vezla druhý den do práce. Což bylo taky docela vtipné, protože jsem ho takhle vezla poprvé a až při sedání na sedačku v autobuse jsem zjistila, že poklop zase tak dobře nesedí 🙂 Naštěstí mám rychlý postřeh a cheesecake neskončil na zemi.
No a co vám budu povídat… byl vláčný, osvěžující a prostě fakt moc dobrý.
Jak upéct “cheesecake” s příchutí citronu
Do dortové formy o průměru 28 cm položíme na dno pečící papír a odstřihneme okraje.
Sušenky a mandle rozmixujeme v mixéru, přimícháme karob a nasypeme vše do rozpuštěného másla. Vytvoříme pěkně tuhé těsto, které prsty natlačíme na dno formy. Pečeme 12 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.
Mezi tím,co bude chladnout korpus, si smícháme citronovou vrstvu. Do mísy dáme veškeré ingredience a promícháme je tyčovým mixérem.
Jakmile je korpus vychladlý, naneseme citronovou vrstvu, uhladíme ji stěrkou a dáme péct 45 minut na 150 °C.
Po 45 minutách vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme v troubě další hodinu. I když se nám může zdát, že není cheesecake ještě hotový, tak věřte, že v troubě “dojde”. Po hodině vyndáme a dáme chladit do lednice, ideálně alespoň na 2-3 hodiny.