Archiv článků

Polévky

Zelená polévka

Zelená je barva jara. Tato polévka je tedy ideální na první jarní dny. Přemýšlela jsem, čím ji ještě vyšperkovat a přidala jsem tedy ještě kukuřici a slunečnicová semínka opečené na másle. A musím říct, že sama jsem snědla dvě porce a dětem polévka také moc chutnala. Postup: Zeleninu si dáme vařit do vody (brambory oškrábané… Číst dále…

Kapustová polévka

Když se řekne “kapusta”, většina lidí zrovna nejásá. Ale přitom jen záleží na správné úpravě případně dochucení. Já když dnes tuto polévku uvařila, Jiřík po snědení první porce křičel “ještě, ještě, ještě, mámo!” Červenou čočku přidávám do polévek často a ráda, pomůže s dohuštěním a není třeba dávat nějakou mouku. Postup: Cibuli nakrájíme na menší… Číst dále…

Drožďové knedlíčky do polévky

Tyto knedlíčky nám dělávala babička, když jsem byla malá. Říkáme jim kvasnicové, protože u nás se droždí říká právě kvasnice. Dodnes, když se udělají do polévky, tak “bojujeme”, kdo jich bude mít více – ano, až tak moc jsou dobré. A jako bonus věřte, že droždí obsahuje vitaminy B a je i zdrojem bílkovin. Postup:… Číst dále…

Hustá bramborová polévka

Postup: Na olivovém oleji v hrnci restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a bobkový list. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, lehce osolíme a zalijeme vodou. Zhruba po 5 minutách přidáme i brokolici. Necháme vařit doměkka. Odstavíme z plamene, vyjmeme bokem do misky zhruba 1/3 zeleniny  a bobkový list (ten vyhodíme) a zbytek rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem…. Číst dále…

Jehněčí vývar s kapáním

Postup: Do velkého hrnce vložíme kosti, které osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Počkáme, až voda začne vřít a vytvoří se pěna, kterou lžící sebereme. Přidáme veškerou očištěnou zeleninu (cibuli dáme vcelku, jen ji lehce nařízneme) a koření. Vaříme pomalu dokud maso na kostech nezměkne. Pokud se zelenina uvaří dříve a nechceme ji… Číst dále…

Hráškovo-kedlubnový krém s ředkvičkami

Postup: Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme si máslo, na kterém nejdříve orestujeme kedlubnu a až potom hrášek. Lehce osolíme (pokud máme slaný vývar, není třeba solit) a zalijeme vývarem. Necháme uvařit doměkka, rozmixujeme a můžeme podávat. K podávání si nakrájíme na plátky omyté ředkvičky a pažitku a přidáme lžíci jogurtu.

Zeleninový boršč

Postup: Veškerou zeleninu očistíme a umyjeme, nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji restujeme mrkev, petržel, celer a kedlubnu – zhruba 15 minut. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu, bobkové listy a nové koření, promícháme a přidáme nakrájenou papriku. Necháme 5 minut restovat, lehce posypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Necháme chvíli vařit. Jakmile začíná zelenina… Číst dále…

Letní okurková polévka

Tato polévka Vás zaručeně osvěží.. ideální do horkých dnů, není potřeba žádné vaření. Postup: Okurky oloupeme, omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Rozkrájíme na kousky, dáme do mixéru, zakápneme olivovým olejem, přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu a česnek. Rozmixujeme dohladka. Přidáme čerstvé oregano, špetku soli a pepře a krátce ještě promixujeme. Dáme alespoň na… Číst dále…

Květákový krém s petrželovým pestem

Postup: Na povoleném másle připravíme jíšku z pohankové mouky. Přidáme očištěný a omytý květák, rozdrobený na růžičky, lehce osolíme a zalijeme vodou. Necháme vařit, dokud květák zcela nezměkne. Odebereme si pár drobných růžiček na dozdobení, zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme pár kousků květáku a několik kapek petrželového pesta. Recept na petrželové pesto naleznete zde: https://receptydetem.cz/petrzelove-pesto/

Zelená minestrone

Pokud Vám chutná klasická minestrone, vyzkoušejte i tuto zelenou verzi, budete nadšení. Skvělé jídlo na jaro a léto plné vitamínů. Postup: Očistíme si cukety, překrojíme napůl a nakrájíme na půl kolečka. Česnek si rozdrtíme nožem a lehce nasekáme. Rozpálíme olivový olej a na něm opékáme cuketu společně s česnekem zhruba 7 minut. Poté zalijeme teplým… Číst dále…

Polévka z bílého chřestu

Postup: Chřest oloupeme a odkrojíme spodní dřevnatou část. Nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky a dáme jej na 15 minut vařit do osolené vody.  Zvlášť uvaříme na kostičky nakrájené brambory, které necháme trochu rozvařit. Brambory přidáme k uvařenému chřestu (ze kterého neodléváme vodu) a  mixérem umixujeme krém. Přidáme smetanu na zjemnění a dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem… Číst dále…

Hráškový krém

Hráškový krém je u nás doma velice populární, zvláště když do něj přidám krutony. Na Velikonoce můžete přidat třeba vařené/ztracené vejce. Postup: Na másle orestujeme hrášek, lehce osolíme a zalijeme ho vodou. Necháme vařit doměkka, lehce vychladit a rozmixujeme tyčovým mixérem. V tuhle chvíli můžete oddělat porci pro dítě a pro nás starší přidat česnek,… Číst dále…