Mrkvový krém

Mrkev, brambory, česnek i petrželovou nať jsem utrhla těsně před tím, než jsem šla vařit. Všechno vonělo LÉTEM! ♥ A i na talíři to pak bylo poznat. Tohle vaření miluju. Nic složitého, ale když máte dobré ingredience, stojí to za to. Uvařte si jemný krém z mrkve a brambor Jako první si očistíme mrkev a… Číst dále…
Polévka z pečených batátů a paprik

Krémová polévka, která zahřeje a ještě skvěle chutná? No jasně! Krémové polévky miluju všeobecně, ale na podzim a v zimě dvakrát tolik. Navíc se mi líbí, že se do nich dá “schovat” téměř vše, takže i když dětem nechutná třeba nějaký ten druh zeleniny, tady to ani nepoznají. A co že přišlo na řadu tentokrát?… Číst dále…
Jemná krémová česnečka

Miluju krémové polévky. Zvlášť během chladnější části roku. Takže není divu, že mají tady u mě na blogu velké zastoupení. Česnečku známe všichni hlavně “klasickou” z vývaru. Krémová podoba není tolik rozšířená, ale věřím, že až ji jednou doma uvaříte a ochutnáte, oblíbíte si ji. V seznamu ingrediencí vás možná lehce zarazí ocet. Naučila jsem… Číst dále…
Polévka z červené řepy

Hustá, krémová, s vůní podzimu. Přesně taková je tato polévka z červené řepy a dalších sezonních dobrot. Uvařte si krémovou polévku, která vás zahřeje Jako první si očistíme a umyjeme všechnu zeleninu. Mrkev, řepu, brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme si hrnec, rozpustíme ghee a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev… Číst dále…
Krémová kukuřičná polévka

Nedávno jsem v rámci mexického víkendu ochutnala v jedovnickém Surfbaru dokonalou kukuřičnou polévku. Bylo mi jasné, že ji doma úplně přesně netrefím, ale věděla jsem, že se o to musím alespoň pokusit. 🙂 Chuťově jsem se přiblížila a co je hlavní, všem doma chutnala. Ochutnejte polévku z kukuřice Cibuli si nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme si hrnec,… Číst dále…
Krém z batátů a červené čočky

Kombinaci batátů a červené čočky mám moc ráda, což dokazuje i to, že u mě na blogu bude toto už druhá varianta polévky. Jen jsem postupně ladila směs koření, která doma nejvíc uspěje a jako vítězná kombinace mi vyšlo spojení papriky, kmínu a kurkumy. Plus libeček a česnek. Uvařte si krémovou polévku Jako první si… Číst dále…
Cuketový krém s bramborami

Možná se ptáte, jak je velká středně velká cuketa. 🙂 Když si vezmu cukety, co rostou u nás na zahradě, tak malou beru okolo 15 cm, středně velkou okolo 25-30 cm no a velikou, to už jsou klasika přerostlí obři. Chuťově mi přijdou nejlepší ty menší a střední, jak už přerostou, není to úplně ono,… Číst dále…
Pórkový krém

Uvařte si krémovou polévku z pórku Pórek důkladně umyjeme, rozkrojíme podélně na půlky a nakrájíme na půlměsíčky. V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém necháme pórek restovat zhruba 5 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na malé kousky, přidáme k pórku, lehce osolíme a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala 2 cm nad zeleninu. Necháme uvařit… Číst dále…
Brokolicový krém

Stávkují vaše děti, když jim řeknete, že bude polévka z brokolice? Udělejte z ní jemný krém a uvidíte, že sklidíte úspěch. Uvařte si hladký krém z brokolice Na másle si osmahneme pohankovou krupici, nutno stále míchat, aby se nepřismahla! Jakmile lehce zhnědne, zalijeme jí dostatkem vody a necháme chvíli provařit, přidáme omytou a naloupanou větší… Číst dále…
Čočková polévka

Uvařte si hustou čočkovou polévku Jako první si důkladně očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory a mrkev na větší kousky – ideálně tak, aby byly co nejvíce stejné. Rozehřejeme rendlík, rozpustíme sádlo a osmahneme cibuli. Přisypeme mrkev a zhruba po 3 minutách i brambory a čočku a vše zalijeme vývarem. Jen lehce osolíme a necháme vařit. Jakmile je vše měkké, prolisujeme česnek a přidáme ho do polévky…. Číst dále…
Batátový krém

Přijde mi, že batáty (nejen) děti milují. Jestli jste je doma ochutnali, tak určitě víte, proč tomu tak je – jsou sladké. Naštěstí to není jejich jediná výhoda. Určitě se hodí zmínit, že v nich najdeme řadu důležitých látek pro naše tělo. Když se k tomu přidá fakt, že se z nich dá vykouzlit spousta… Číst dále…
Petrželový krém s chipsy

Zeleninové krémy doma dělám často. Zvláště teď v chladnějším období, kdy si tělo žádá trochu více zahřát. Hodí se ať už k obědu, tak i jako adekvátní večeře. Ke každému krému se snažím vždy vymyslet něco navíc, co by jej krapet odlišilo. Tentokrát jsem zvolila chutné petrželové chipsy – těch bych se já osobně ujedla… Číst dále…
Špenátový krém s pečeným lososem

Když máte doma kvalitní čerstvé suroviny, nemusíte vymýšlet žádné složitosti a za pár minut máte na stole chutné jídlo. Třeba takový špenát a losos toho moc nepotřebují a dohromady jim to svědčí. Polévka i hlavní chod? Vyzkoušejte krém ze špenátu s lososem. Jako první si dáme péct lososa do trouby. Na pekáček s pečícím papírem… Číst dále…
Krémová česnečka

Česnečka k zimě patří, a aby to nebyla pořád dokola jen ta stará dobrá klasika, tak si můžete jako my vyzkoušet krémovou verzi. Když se vrátíte z bruslí, lyží nebo zimní procházky, parádně vás všechny zahřeje! Uvařte si jemnou krémovou česnečku Stroužky česneku oloupeme. 4 nakrájíme na kousky, poslední si necháme zatím bokem. Brambory oloupeme,… Číst dále…
Zelená krémová polévka

Pro krémové polévky mám slabost a myslím si, že stejně tak většina rodičů. Když to vezmu za sebe, tak se mi líbí ta jemnost. Když za rodiče, tak to, že do takového krému schováte i tu zeleninu, kterou děti zrovna dvakrát nemusí. Třeba našemu Jirkovi vadí, když v polévce plave cibule. V krému ji nenajde…. Číst dále…