strudl-rebarbora

Rebarborový štrúdl

100%

Vaření

20 min

Hlasuj

Ingredience

  • 250 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 5 lžic octové vody
  • rebarbora
  • 1 banán
  • 100 g mandlí
  • strouhanka
  • med
  • vejce na potření

Štrúdl patří mezi naše oblíbená jídla. Momentálně je sezona rebarbory, tak jsem ji zkusila použít. S těstem jsem si tentokrát více pohrála a zkusila další verzi – větší část celozrnné špaldové mouky. Výsledek stojí za to.

Postup:

Těsto č.1: 150 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté, 100 g hladké mouky, 250 g másla

Těsto č.2: 100 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté , 100 g hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, 5 lžic octové vody

Těsto 1 – do prosáté mouky rozdrobíme máslo a prohněteme.

Těsto 2 – Odměříme několik lžic teplé vody, okyselíme lžičkou octa. Mouku přisolíme, přidáme vejce, podle potřeby zředíme octovou vodou a prohněteme.

Na pomoučeném vále rozválíme těsto 2 a zabalíme do něj těsto 1. Na 15 minut vložíme do lednice.

Vyválíme opět těsto, přeložíme nejdříve na polovinu, potom na čtvrtinu. Opět rozválíme, dáme na polovinu a následně na čtvrtinu. Tento postup opakujeme alespoň pětkrát a opět dáme těsto do lednice na 15 minut.

Postup s rozválením a uložením do lednice na 15 minut opakujeme pokud možno ještě alespoň jednou.

Připravíme si rebarboru – odkrojíme kraje, případně můžeme oloupat, umyjeme a nakrájíme na malé kousky.

Těsto rozdělíme na 4 díly. Rozválíme (nepřeklápějte těsto, vždy válejte tak, jak bylo těsto složené a položené), posypeme strouhankou a pomletými mandlemi (v případě, že byly ve slupce, spařte je a oloupejte). Poklademe rebarborou a částí banánu.

Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud povrch krásně nezezlátne (zhruba 15-20 minut).

 Necháme lehce vychladit a můžeme podávat.

celozrnne-testo-strudl strudl-rebarbora-postup rebarborovy-strudlrebarborovy-strudl-recept celozrnny-strudl-rebarbora

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 2
-->