Těsto
- hladké mouky 150 g
- celozrnné pšeničné mouky 150 g
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 10 lžic vody
- špetka soli
Proč Pepkův? Protože Pepek měl přeci rád špenát. A na zahradě už konečně roste celý záhon, je škoda toho nevyužít. Zkusila jsem tentokrát přidat do těsta celozrnnou mouku a chuťově to bylo moc dobré. U náplně jsem zvolila dvě varianty.
Postup:
Špenátová náplň
větší mísa listového špenátu (počítáme v nespařeném stavu), 180 g lučiny, 2 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř
Druhá varianta
použijeme zbytek špenátu, přidáme 5 cherry rajčátek, 180 g tvarohu, 2 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř
Při přípravě křehkého těsta je nejlepší, pokud máte všechny ingredience chladné – hlavně máslo a žloutky. Proto si žloutky dávám třeba na 10 minut do lednice. Také je důležité, aby jste pracovali s těstem rychle.
Na vál si prosejeme mouku, přidáme špetku soli a vytvoříme důlek, do kterého dáme žloutky. Máslo nakrájíme na malé kousky, rozložíme rovnoměrně na mouku a nožem “posekáme”. Vzniknou nám tak drobné hrudky.
Utvoříme hromádku, opět důlek a nelijeme do něj vodu. Teď již pracujeme s těstem rukama. Potřebujeme tuhé ale vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme na 1 hodinu do lednice.
Mezi tím si můžeme připravit špenát tak, že ho jen opláchneme a spaříme vařící vodou – scedíme. Lučinu / tvaroh smícháme s vejci, lehce osolíme a opepříme.
Jakmile vytáhneme těsto z lednice, rozdělíme jej, rozválíme (dobře se válí mezi 2 pěčícími papíry, na jednom z nich jej lehce přeneseme do formy) a přemístíme na pečícím papíře do formy. Další pečícím papírem přikryjeme a nasypeme fazole – pečeme 15 minut při 200 °C.
Po vytažení odstraníme fazole, poklademe špenátem a zalijeme směsí lučiny/tvarohu a vajec. Při druhé variantě ještě poklademe nakrájenými rajčaty a dopékáme po dobu zhruba 20 minut při 180°C.