Ingredience
- 250 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté
- 200 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 5 lžic octové vody
- rebarbora
- 1 banán
- 100 g mandlí
- strouhanka
- med
- vejce na potření
Štrúdl patří mezi naše oblíbená jídla. Momentálně je sezona rebarbory, tak jsem ji zkusila použít. S těstem jsem si tentokrát více pohrála a zkusila další verzi – větší část celozrnné špaldové mouky. Výsledek stojí za to.
Postup:
Těsto č.1: 150 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté, 100 g hladké mouky, 250 g másla
Těsto č.2: 100 g celozrnné špaldové mouky hladce mleté , 100 g hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, 5 lžic octové vody
Těsto 1 – do prosáté mouky rozdrobíme máslo a prohněteme.
Těsto 2 – Odměříme několik lžic teplé vody, okyselíme lžičkou octa. Mouku přisolíme, přidáme vejce, podle potřeby zředíme octovou vodou a prohněteme.
Na pomoučeném vále rozválíme těsto 2 a zabalíme do něj těsto 1. Na 15 minut vložíme do lednice.
Vyválíme opět těsto, přeložíme nejdříve na polovinu, potom na čtvrtinu. Opět rozválíme, dáme na polovinu a následně na čtvrtinu. Tento postup opakujeme alespoň pětkrát a opět dáme těsto do lednice na 15 minut.
Postup s rozválením a uložením do lednice na 15 minut opakujeme pokud možno ještě alespoň jednou.
Připravíme si rebarboru – odkrojíme kraje, případně můžeme oloupat, umyjeme a nakrájíme na malé kousky.
Těsto rozdělíme na 4 díly. Rozválíme (nepřeklápějte těsto, vždy válejte tak, jak bylo těsto složené a položené), posypeme strouhankou a pomletými mandlemi (v případě, že byly ve slupce, spařte je a oloupejte). Poklademe rebarborou a částí banánu.
Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud povrch krásně nezezlátne (zhruba 15-20 minut).
Necháme lehce vychladit a můžeme podávat.