zdravy-dort-deti-recept

Zamilovaný dort

100%

Porcí

12

Příprava

15 min

Vaření

40 min

Hlasuj

Korpus

  • 200 g špaldové mouky hladce mleté
  • 80 g + na vysypání strouhaného kokosu
  • 50 g karobu
  • 1 a 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
  • 3 vejce
  • 100 g + na vymazání formy másla
  • 3 (6) polévkových lžic domácího vanilkového cukru
  • 1/2 tabulky kvalitní čokolády
  • 1 kávová lžička kokosového oleje
  • 250 ml kokosového mléka

Zdobení

  • strouhaný kokos
  • goji

U nás se den svatého Valentýna snad nikdy neslavil. Já osobně dávám přednost tomu, že se máme mít rádi po celý rok.

Proto pro vás nemám jako všichni ostatní valentýnský dort, a už vůbec není ve tvaru srdce. Můj dort má tvar kruhu a dá se rozkrojit na dvanáct částí. Dvanáct, protože každý díl může symbolizovat jeden měsíc v roce, kdy každý měsíc můžeme dávat svoji lásku a blízkost našim milovaným.

Kokosové mléko

se vyrábí z dužniny kokosového ořechu a vody. Jednoznačně je alternativou ke kravskému mléku. Jeho chuť mi přijde ovšem jemnější a hodí se podle mého například na snídaně do kaší, na pečení dezertů, pro přípravu příkrmů a v neposlední řadě při přípravě asijských jídel.

Výroba není složitá a můžete se do ní pustit i doma (o tom někdy příště). Pokud nemáte ovšem čas nebo se bojíte, že by se vám domácí kokosové mléko nepovedlo, můžete si jej koupit. V dnešní době je již rozšířené a nemusíte jen do zdravé výživy. Seženete jej i ve větších obchodech nebo například v drogerii DM. Mně se zatím nejvíce osvědčilo to od Alnatury (400 ml cca za 40-50,-).

V jednom hrnku kokosového mléka je podle způsobu výroby a podle použitého poměru kokosové dužniny a vody obsaženo 5 až 8 g bílkovin, 6 až 25 g sacharidů, 5 až 7 g vlákniny a 40 až 60 g tuku. Kokosové mléko je take zdrojem polyfenolů, antioxidantů, vitamínů řady B (kromě B2 a B12), vitamínu C, kyseliny listové,vápníku, hořčíku, železa, draslíku a zinku.

Jak na “valentýnský” dezer?

Odměříme si mouku, kokos, karob a přidáme prášek do pečiva. Dáme si mísu bokem a použijeme ji později.

Vymažeme si kulatou dortovou formu tukem a vysypeme strouhaným kokosem.

Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu s kokosovým olejem (jeden hrnec naplníme vodou, nad něj dáme hrnec s čokoládou a olejem).

Nejprve si vyšleháme ve vyšší nádobě cukr s máslem. Přendáme do mísy a přidáme vejce. Vyšleháme na vysoké otáčky v pěnu. Postupně budeme přidávat rozpuštěnou čokoládu a kokosové mléko – šleháme už jen na pomalé otáčky. Jakmile máme přidáno celou dávku, začneme pomalu sypat připravenou suchou část (mouka, kokos..). Už nešleháme, ale pouze mícháme vařečkou.

Rozvrstvíme těsto do formy, uhladíme vrch, přikryjeme alobalem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 30 minutách alobal odděláme a ještě 10 minut dopečeme.

Po vyndání z trouby necháme vychladnout, a až pak teprve vyjmeme z formy.

Připravíme si upečený korpus na zdobení. Já zvolila strouhaný kokos, který je použit v korpusu a k tomu oblíbené goji (neboli kustovnice čínská). Použít by se daly také například nadrcené mandle nebo pistáciové oříšky.

Poznámka:

Množství vanilkového cukru je uvedeno 3 (6) polévkových lžic. Pokud jste zvyklí na sladší dezerty, dejte alespoň těch šest lžic. Pokud naopak sladíte méně, tak postačí lžíce tři.

Přečtěte si, jak vyrobit domácí vanilkový cukr.

Pokud je kokosové mléko na povrchu ztuhlé, stačí ho na pár vteřin postavit do vodní lázně.

Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlašte se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).

kokosove-mleko-recept spaldova-mouka-karob dezert-kokosove-mleko-recept karob-dort-kokos dezert-deti-zdravy-recept kokosove-mleko-olej-recept dezert-oslava-recept-dort zdravy-dort-deti-recept

 

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 7