Citronové bagety

100%

Příprava

15 min

Vaření

40 min

Hlasuj

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 230 ml vlažné vody
  • 12 g sušeného droždí
  • 300 g + na poprášení hladké mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 2 zarovnané kávové lžičky soli
  • 2 citronů kůra
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Na domácí pečivo si u nás doma potrpíme. Na chleby je u nás odborník moje mamka a já si libuji hlavně v různých bagetách a bulkách. Nedávno jsem listovala svým sešitem s recepty a našla tam založený na otrhaném papíře recept na citronové bagety. Už si ani nepamatuji, od koho jsem ho dostala, protože písmo moje není. V původním receptu byla pouze hladká mouka, já přidala část celozrnné žitné, a i tak byly bagety krásně nadýchané.

Já na bagety mazala domácí paštiku a co vám budu povídat, byla to jedna báseň. Violi i Jiřík si dvakrát přidali a nám dospělákům bagety taky moc chutnaly.

Na léto mě napadla jedna inovace – zkusím přidat trochu rozmarýnu a bagety můžou být třeba jako příloha ke grilování.

Jak upéct domácí citronovou bagetu

Nejdříve si dáme vařit brambory ve slupce. Jakmile jsou uvařené, dáme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.

Do vlažné vody dáme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.

Do velké mísy odměříme mouky, přidáme sůl, nastrouháme kůru z nechemicky ošetřených citronů (nebo citrony spaříme dvakrát horkou vodou) a nakapeme olivový olej. Přidáme kvásek, lehce promícháme a úplně jako poslední přidáme nastrouhané brambory.

Promícháme a vyklopíme na pomoučený vál, na kterém těsto hněteme alespoň 5 minut. Dáme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 1 hodinu.

Těsto přendáme opět na vál, krátce propracujeme (prohněteme) a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvoříme jednu bagetu dlouhou tak akorát na klasický plech. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, namočíme si ruce ve vodě, potřeme bagety a posypeme lehce moukou.

Nožem vrch baget několikrát nařízneme a přikryjeme plech opět utěrkou a dáme ještě na 30 minut kynout.

Rozehřejeme si troubu na 230 °C a dáme péct na 5 minut. Po 5 minutách stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30-35 minut.

Jakmile plech vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a dáme chladit nebo můžeme dát bagety na chladící mřížku.

Porce:

z uvedeného množství budete mít dvě velké bagety.

bageta-recept-domaci bageta-deti-recept pecivo-domaci-snidane bageta-recept citronova-bageta-recept

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100