Ingredience
- 3 větší brambory
- 230 ml vlažné vody
- 12 g sušeného droždí
- 300 g + na poprášení hladké mouky
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 2 zarovnané kávové lžičky soli
- 2 citronů kůra
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
Na domácí pečivo si u nás doma potrpíme. Na chleby je u nás odborník moje mamka a já si libuji hlavně v různých bagetách a bulkách. Nedávno jsem listovala svým sešitem s recepty a našla tam založený na otrhaném papíře recept na citronové bagety. Už si ani nepamatuji, od koho jsem ho dostala, protože písmo moje není. V původním receptu byla pouze hladká mouka, já přidala část celozrnné žitné, a i tak byly bagety krásně nadýchané.
Já na bagety mazala domácí paštiku a co vám budu povídat, byla to jedna báseň. Violi i Jiřík si dvakrát přidali a nám dospělákům bagety taky moc chutnaly.
Na léto mě napadla jedna inovace – zkusím přidat trochu rozmarýnu a bagety můžou být třeba jako příloha ke grilování.
Jak upéct domácí citronovou bagetu
Nejdříve si dáme vařit brambory ve slupce. Jakmile jsou uvařené, dáme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle.
Do vlažné vody dáme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy odměříme mouky, přidáme sůl, nastrouháme kůru z nechemicky ošetřených citronů (nebo citrony spaříme dvakrát horkou vodou) a nakapeme olivový olej. Přidáme kvásek, lehce promícháme a úplně jako poslední přidáme nastrouhané brambory.
Promícháme a vyklopíme na pomoučený vál, na kterém těsto hněteme alespoň 5 minut. Dáme do mísy, lehce posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 1 hodinu.
Těsto přendáme opět na vál, krátce propracujeme (prohněteme) a rozdělíme na dvě části. Z každé vytvoříme jednu bagetu dlouhou tak akorát na klasický plech. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, namočíme si ruce ve vodě, potřeme bagety a posypeme lehce moukou.
Nožem vrch baget několikrát nařízneme a přikryjeme plech opět utěrkou a dáme ještě na 30 minut kynout.
Rozehřejeme si troubu na 230 °C a dáme péct na 5 minut. Po 5 minutách stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30-35 minut.
Jakmile plech vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a dáme chladit nebo můžeme dát bagety na chladící mřížku.
Porce:
z uvedeného množství budete mít dvě velké bagety.