jablecny_mrizkovy_kolac

Mřížkový jablečný koláč s Goji

100%

Porcí

8

Příprava

15 min

Vaření

40 min

Hlasuj

Těsto

  • 250 g špaldové hladce mleté
  • 200 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • 30 g moučkového cukru
  • 80-100 g másla na kostičky (lehce povoleného)
  • 7 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 150 ml mléka

Náplň

  • 2-3 jablka
  • 1 větší hrst Goji
  • 2 polévkové lžíce bio třtinový cukr (domácí)

Jablečné koláče patří jednoznačně k nejoblíbenějším dezertům. Tentokrát jsem ho vylepšila o bobule Goji a mřížkou z těsta.

Tento mřížkový koláč využijete například při nedělním odpoledne nebo klidně i jako dezert na oslavu. Tím že je ozdobený zaplétanou mřížkou, tak působí slavnostněji než klasický koláč.

Jak upéct koláč?

Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto. Zhruba 1/4 si odděláme bokem. 3/4 těsta lehce rozválíme a rozprostřeme do vymazané a vysypané formy. Těsto můžeme na pár místech propíchnout vidličkou.

Jablka si důkladně umyjeme, nakrájíme na tenké měsíčky a naskládáme je do formy. Posypeme goji neboli kustovnicí čínskou a zasypeme třtinovým cukrem.

Ze zbylého těsta si vyválíme plát, nařežeme ho na tenké proužky a vždy ze dvou spleteme copánek, který připevníme na jablka.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 40 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout (proti praskání můžeme mřížku lehce potřít mlékem).

jablecny_kolac_postup recepty_jablecny_moucnik mrizkovy_jablecny_kolac mrizkovy_kolac jablecny_dezert jablecny_kolac_na_plech jablecny_mrizkovy_kolac

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100 1