Ingredience
- 1 středně velká dýně hokaido
- 2 stroužky česneku
- čerstvě mletá sůl
- pár kapek olivový olej
- tymián
- bazalkové pesto
- 1 malý kelímek bílý jogurt
- okurek
- rajče
Někdo rád vymýšlí nové kombinace klasickým hamburgerů, já ráda experimentuji s vegetariánskou verzí. Zatím u nás stále vede řepový hamburger, ale tato verze z dýně hokaido se co do chuti řadí na druhé místo. Pokud už nemůžete dýňový krém nebo pečenou dýni ani vidět, tak je tento recept přesně to pravé i pro vás.
I pečivo si připravte doma, není to nic obtížného a tady máte můj recept na domácí bulky.
Jak si připravit báječné vegetariánské hamburgery z dýně
Z uvedeného množství bylo 12 hamburgerů, ale pro pánskou část byly na porci dva kousky 🙂
Dýni důkladně umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme dužinu a semínka. Celý zbytek i se slupkou nakrájíme na malé kousky. Dáme na plech s pečícím papírem, přidáme nakrájený česnek, lehce osolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme čerstvý tymián. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C, dokud nebude dýně měkká.
V této chvíli můžeme dát péct bulky. Dýně zatím vychladne. Pak dýni rozmačkáme i s česnekem. Můžeme nechat menší kousky dýní (mačkáme například šťouchačem na brambory). V tuto chvíli ochutnáme a můžeme případně lehce dosolit a přidat pár kapek olivového oleje, ale pokud budeme dávat pesto, tak není nutné. Dýně jde krásně a snadno tvarovat, takže na plech s pečícím papírem dáváme jeden hamburger vedle druhého. Dáme na cca 8 minut do trouby prohřát.
Bulky rozkrojíme, jednu půlku potřeme bazalkovým pestem a druhou půlku jogurtovým dresingem (buď jen bílý jogurt se špetkou soli nebo pro dospělé doporučuji přidat i stroužek česneku). Dáme hamburger a podle chuti a toho co máme k dispozici přidáme například salát nebo jako já zavařený okurek a plátek rajčete. Přiklopíme a můžeme se do nich pustit.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).