Ingredience
- 2 svazky (zhruba 50 g) bazalky
- 15 g piniových oříšků (mandlí)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- špetka hrubé soli
- zhruba 40 ml kvalitní olivový olej
Postup:
Nejlepší je, pokud máme k dispozici hmoždíř. Utřeme nejdříve piniové oříšky s česnekem do hladké pasty. Omyjeme listy bazalky, natrháme na jednotlivé listy, přidáme do hmoždíře společně se solí a třeme. Jakmile bazalka začne pouštět tekutinu, přidáme nastrouhaný parmazán. Poté pomalu nalíváme olivový olej, až utvoříme krémové pesto.
Pokud si chceme udělat zásoby, lze jej zamrazit. Tato dávka je zhruba na 3-4 porce.
Využití pesta: na ozdobení např. rajčatové polévky nebo polévky z bílého chřestu, na pomazání topinek, do bulguru, do těstovin. Vždy je lepší, pokud se pesto dál nevaří, ale přidá se až na závěrečné dochucení.
Recept od
Gabi
Dejte vědět svým přátelům...
50
0
100