Bazalkové pesto

50%

Hlasuj

Ingredience

  • 2 svazky (zhruba 50 g) bazalky
  • 15 g piniových oříšků (mandlí)
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka hrubé soli
  • zhruba 40 ml kvalitní olivový olej

Postup:

Nejlepší je, pokud máme k dispozici hmoždíř. Utřeme nejdříve piniové oříšky s česnekem do hladké pasty. Omyjeme listy bazalky, natrháme na jednotlivé listy, přidáme do hmoždíře společně se solí a třeme. Jakmile bazalka začne pouštět tekutinu, přidáme nastrouhaný parmazán. Poté pomalu nalíváme olivový olej, až utvoříme krémové pesto.

Pokud si chceme udělat zásoby, lze jej zamrazit. Tato dávka je zhruba na 3-4 porce.

Využití pesta: na ozdobení např. rajčatové polévky nebo polévky z bílého chřestu, na pomazání topinek, do bulguru, do těstovin. Vždy je lepší, pokud se pesto dál nevaří, ale přidá se až na závěrečné dochucení.

bazalkove-pesto

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100

Napiš komentář

-->