Ingredience
- 2 svazky (zhruba 50 g) bazalky
- 15 g piniových oříšků (mandlí)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- špetka hrubé soli
- zhruba 40 ml kvalitní olivový olej
Postup:
Nejlepší je, pokud máme k dispozici hmoždíř. Utřeme nejdříve piniové oříšky s česnekem do hladké pasty. Omyjeme listy bazalky, natrháme na jednotlivé listy, přidáme do hmoždíře společně se solí a třeme. Jakmile bazalka začne pouštět tekutinu, přidáme nastrouhaný parmazán. Poté pomalu nalíváme olivový olej, až utvoříme krémové pesto.
Pokud si chceme udělat zásoby, lze jej zamrazit. Tato dávka je zhruba na 3-4 porce.
Využití pesta: na ozdobení např. rajčatové polévky nebo polévky z bílého chřestu, na pomazání topinek, do bulguru, do těstovin. Vždy je lepší, pokud se pesto dál nevaří, ale přidá se až na závěrečné dochucení.
Dejte vědět svým přátelům...
50
0
100
2